Реклама / Ads
45| 5769 |09.01.2012 НОВИНИ

ДСБ се активира срещу ГЕРБ заради субсидии

.
Изказване на вицепремиера Цветан Цветанов за субсидиите на независимите депутати е поводът, заради който партията на Иван Костов ще сезира Комисията за борба с корупцията в Народното събрание. По думите на депутата Веселин Методиев от ДСБ това е "признание за връх на политическа корупция".
 

  

 На 28 декември вицепремиерът обясни в студиото на Би Ти Ви, че независимите депутати първо прехвърлят полагаемата им се субсидия към ГЕРБ и после я получават обратно.

 

“Това, което мога да кажа и това, което е публично известно - има част от независимите депутати, които са прехвърли своята субсидия и я получават от политическа партия ГЕРБ, за осъществяване на техния парламентарен живот”. Това са думи на министър Цветанов, качени и на сайта на правителството, в отговор на въпрос за това как "намирате начин за материален стимул на отцепниците".

 

Констатираме, че корупцията се е превърнала в модел, по който в България се е формира парламентарното мнозинство, каза Радан Кънев заместник-председател на ДСБ по повод думите на вицепремиера.

 

Той подчерта, че за първи път в демократичната история на страната ни "беше налице признание, че т. нар. независими депутати, които формират мнозинството в България, не са независими, а са зависими от това, че на тях им се плаща за техния глас".

 

От ДСБ ще поискат от депутатите в комисията тя да се произнесе по случая и да предложат мерки, с които да се промени законодателството, за да не се допуска това.

 

Тъмно сините определиха това като "пробойна в законодателството" и посочиха, че тя е създадена от Тройната коалиция, а и от БСП и ДПС са я оценили като грешка.

 

Веселин Методиев каза още, че ще предложат на комисията, след като се запознаят и излязат със становище за случая, да се обърнат към Сметната палата, за да проследят движението на тези средства. Той припомни, че издръжката на месец за един депутат е 17 000 лв. за един мандат и така числата са много големи.

 

Методиев е категоричен, че "това е много тежък удар върху парламентарната демокрация на страната и не може да остане без последствие и без ангажименти на институцията парламент".


ДСБ са готови и да подкрепят инициативата на "Атака" за промени в законодателството за политическите партии и за сезиране на Конституционния съд за субсидиите на независимите депутати. По думите на Методиев обаче това са само идеи и затова не могат да се ангажират конкретика. 

 

Що се отнася до възможностите за предсрочни избори, които се коментират в общественото пространство, Радан Кънев отговори в лично качество, че "бягството от отговорност е запазена марка на Бойко Борисов". Зам.- председателят на ДСБ подчерта, че Борисов до момента не е завършил нито един мандат от тези, за които е бил избран. Самият Кънев няма усещането, че "той вече политически е в някакъв разцвет, а серията от разкрити предизборни лъжи продължава".

 

Отговорът на въпроса дали ще има предсрочни избори е накъде присъщият на г-н Борисов политически страх ще го заведе!, изтъкна Кънев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5572 |09.01.2012 Предотвратиха атентат срещу израелски туристи у нас . 39| 6211 |06.01.2012 С махленски скандал тръгна делото срещу ромските барони . 41| 4940 |05.01.2012 Атака въстава срещу Борисов . 35| 6738 |29.12.2011 Правосъдната зам.-министърка: Не съм постановявала присъда срещу журналист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads