Реклама / Ads
9| 3137 |20.04.2023 НОВИНИ

ПП, ДСБ, „Да, България“ и БСП поискаха главата на Портних. Къде е преляла чашката?

.
Източник: личен архив
Представители на ръководствата във Варна на „Продължаваме промяната, ДСБ и „Да, България“, както и общински съветници от „Демократична България“ искат оставката на кмета на града Иван Портних.
 

Това съобщи на пресконференция днес председателят на градската структура на ДСБ Васко Василев. 

 

Той обясни, че основната причина за искането е градоустройството и инфраструктурата на града. Капката, с която чашата преля, е ВиК-аварията преди дни в квартал „Бриз“ и грандиозното наводнение, каза Василев.

 

Той уточни, че според тях причината за аварията е презастрояването на квартала и вината е 100 процента на кмета. 

 

От политическите партии коментираха още, че кметът не изпълнявал задължението си в Закона за устройство на територията всяка година да внесе в Общинския съвет доклад за изпълнение на Общия устройствен план (ОУП). По думите му този доклад трябва да се разгледа от Общинския съвет и да се набележат мерки във връзка с промяна или не на ОУП. Според Василев неизпълнението на закона е  причината Варна да бъде презастроена.

 

Василев каза, че кметът трябва да поеме отговорността и да си подаде оставката, но лошото е, че в града ситуацията с презастрояването е невъзвратима. 

 

От своя страна пред медии председателят на Градския съвет на БСП Павел Раличков съобщи, че и те искат оставката на Иван Портних.

 

По думите му основната причина е, че през последните 10 години в града са реализирани серия знакови инфраструктурни проекти, за които са харчени суми в пъти по-големи от реално необходимото или чието изпълнение не е дало добри резултати.

 

Кметът поиска оставката на главния архитект на града Виктор Бузев, но няколко месеца преди местни избори това е измиване на ръцете, посочи Раличков.

 

Той припомни, че Бузев е участвал в екипа, изготвил общия устройствен план (ОУП) на Варна, който според БСП е в полза по-скоро на частни, а не на обществените интереси.

 

През последните 10 години ОУП не е променян изобщо, а Иван Портних не е докладвал пред Общинския съвет за неговото изпълнение, въпреки че е длъжен, посочи още Раличков.

 

Димитър Чутурков, зам.-председател на БСП-Варна, допълни, че кметът носи отговорност за презастрояването на града, както и за всички проблеми, които възникват, включително с ВиК инфраструктурата.

 

Единствената причина Портних да поиска оставката на главния архитект е да си „изпере“ имиджа преди местните избори, обобщи Чутурков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2633 |10.04.2023 Роднини на бебето със счупен крак поискаха оставки с протест . 2| 3164 |06.04.2023 Фермери в Румъния готвят протести в цялата страна, искат главата на земеделския министър . 1| 2957 |06.04.2023 Детски балон с хелий се възпламени - дете е с изгаряния по главата . 5| 3100 |31.03.2023 Франция и други 45 държави от ОССЕ поискаха специално разследване за руската агресия в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads