Реклама / Ads
0| 7267 |15.01.2011 НОВИНИ

Двама наши експерти изпратени в Судан

.
Судан
Суданското правителство разработва спешен план за освобождаване на отвлечените български пилоти; в МВнР е създаден кризисен щаб, който поддържа връзка с ООН и суданските власти; българските власти изпратиха спешно двама наши експерти в Судан заради кризата с отвлечените трима пилоти.
 

Това съобщава "24 часа", позовавайки се на високопоставен правителствен източник.

Единият от пратениците има дългогодишен опит като арабист, бил е и на работа в Судан и познава особеностите на страната. Заради това е решено да замине за Хартум като част от мерките по кризата.

Суданското правителство работи над спешен план за издирване и освобождаване на отвлечените в размирната западна провинция Дарфур трима български пилоти. Това съобщи външното министерство на африканската страна в Хартум.

В българското МВнР е създаден кризисен щаб, който поддържа постоянна връзка със съответните органи на ООН, както и със суданските власти, каза външният министър Николай Младенов в парламента. Той призова медиите да оставят институциите “в период на конструктивно мълчание да си свършат работата” заедно с представителите на ООН.

Подробности за драмата около отвличането на българите съобщи говорителката на МВнР Весела Чернева. Хеликоптерът, изпълняващ мисия на Световната програма по прехрана на ООН и пилотиран от тримата българи, кацнал в сряда на площадката, намираща се на 75 км югоизточно от гр. Ел Дженейна. Там обаче чакал джип със 7 тежковъоръжени мъже, които веднага отвели пилотите. Суданските полицаи бързо се окопитили от шока и се хвърлили да преследват похитителите с друга кола.

Екшънът завършил драматично за преследвачите, чиято кола се преобърнала, ранявайки двама от полицаите. Тогава гонитбата продължила по въздуха с хеликоптер на ООН. Дирите на джипа на похитителите обаче се изгубили.

Според Чернева посоката на бягството на похитителите е известна. Тя обаче се въздържа да разкрие повече подробности, защото това можело да навреди на следващата фаза на разследването.

“Ситуацията е достатъчно опасна и сериозна, за да спекулираме с информация. Животът на триматабългари е това, което най-много ни интересува в случая", каза тя. Затова било в техен интерес да не се правят коментари. Позовавайки се на предишни отвличания на хуманитарни работници в Дарфур, тя изрази надежда в благоприятния изход от ситуацията във възможно най-кратък срок.

Тримата са служители на авиокомпания "Хели ер". Георги Спасов, собственик на компанията, каза, че се консултирали със специалисти и вече не искат да дават никаква информация. Грижата им била успокоението на близките на отвлечените.

Амор Алмагро: Правим всичко възможно за пускането на нашите
Ето какво каза по телефона за "24 часа" говорителката на Световната организация по прехраната в Судан Амор Алмагро:

- Г-це Алмагро, какво се прави за освобождаването на българските пилоти в Дарфур?
- Не мога да добавя нищо ново, освен че работим много упорито на всички равнища с правителството на Судан - както в столицата Судан, така и на място в Дарфур, за да осигурим тяхното най-скорошно и безопасно освобождаване.
- Знаете ли нещо за местонахождението им?
- Не мога да добавя нищо повече от това, че те бяха отвлечени в 10,35 ч местно време в сряда сутринта.
- Имате ли информация за състоянието им?
- Не, нямам такава информация.
- Колко дълго очаквате да продължи тази одисея?
- Мисля, че не трябва да правим спекулации по този въпрос. Най-важното е пилотите да не пострадат. (24часа)

Микрево се моли за отвлечения Бранко

"Цялото село сме потресени и притеснени от инцидента с нашия Бранко. Молим се всичко да приключи и да пуснат пилотите ни живи и здрави." Това се коментира цял ден в родното село Микрево на отвлечения пилот Бранко Чорбаджийски.
45-годишният авиатор учил в селото до 8-и клас, след това е завършил средно и висше авиационно образование в Долна Митрополия. Няколко години е бил пилот в селскостопанската авиация, преди повече от 10 г. е преминал в гражданската.
"Докато беше в селскостопанската, идваше да пръска лозята на ТКЗС-то в селото. Нали си е наше момче, правеше един кръг с вертолета и пръскаше и нашите лозя. Познаваме се от деца. Беше много трудолюбив", казва кметът на Микрево Иван Божинов, приятел на Бранко.

Съпругата на пилота Соня Пеудова е от Благоевград и бивша хандбалистка в местния "Интер". Завършила е НСА и сега е преподавател по физическо в столично училище. Семейството има двама синове. "Големият Божидар е на 15 г. и е сред най-надеждните футболисти на ЦСКА.

Малкият - Георги, е на 5 г., кръстен е на дядо си, бащата на Бранко", обясни чичото на пилота Герасим Чорбаджийски. Той и още няколко братовчеди от фамилията живеят в съседни къщи на Чорбаджийската махала в Микрево. Там сама останала да живее и майката на Бранко Василка. Жената е на 70 г. и често боледувала. Мъжът й Георги починал преди 3 г. Когато разбрала от девера си Герасим за инцидента, вдигнала кръвно, наложило се да викат лекар. В четвъртък вечерта роднини я отвели при дъщеря й Бистра в Благоевград.

"Нищо няма да коментираме, оставете ни на спокойствие", каза през открехнатата врата сестрата на пилота Бистра. Точно когато се разбра, че брат й е отвлечен, тя кацала на летището в София. Прибирала се от о. Суматра, където съпругът й Васил Петров от половин година е треньор на индонезийския футболен отбор "Сривиджая". Сега е взела майка си при себе си, за да не страда сама жената в Микрево.

"Бранко е опитен пилот, има и добра специална подготовка и съм сигурен, че ще се справи с изпитанието. Летял е на хуманитарни мисии в Косово, Босна, Египет, но в последните години основно в страни от Африка. В Судан обаче е за първи път", разказва чичото на Чорбаджийски Ненко.

"Миналото лято ни събра роднините и пусна филмче за Африка, където са разнасяли помощи. Голяма мизерия... Каза, че хората от глад били дори озверели. Имало лагери, където хеликоптерът не смеел да кацне, и хвърляли чувалите с помощи от въздуха", допълни Ненко.

Всяко лято по време на отпуската си идвал на село, децата му също прекарвали ваканцията при баба си в Микрево. "Той е много интелигентен мъж, образован, но не се срамуваше от селската работа и помагаше на полето", допълни чичото Герасим. Целият род на пилота се надява държавата да си свърши работата, но разчитат и на ООН, защото международната организация има по-голям опит в Судан. "Суданците са умрели от глад. Нека да им дадат храна, животни, каквото искат, но да пуснат българите", молят се в Микрево.

Страната скоро ще  се разпадне

Судан е на път да се разпадне след дълги и кървави етнически конфликти в южната и западната част на страната. В момента е в ход договорен с властите в Хартум референдум, в който почти сигурно населената с африканци южна част на страната след дълъг въоръжен конфликт ще се отцепи и ще бъде обявена нова африканска държава.

Макар да обхваща по-плодородната част от територията на Судан, тя ще бъде икономически много по-слаба от богатия арабски Север и ще бъде изцяло зависима от него.

Друг конфликт от години тлее в западната провинция Дарфур, също населена с африканци. Там досега са загинали над 300 хиляди души, а 2,7 млн. са напуснали домовете си. Именно там ООН е ангажирана с голяма хуманитарна акция, защото милиони хора бедстват без дом и храна. (24часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5364 |14.01.2011 Отвлечените българи в Судан - невредими . 15| 5954 |12.01.2011 Агенти на ДС - оглавяват политическите кабинетите на двама министри . 21| 5814 |07.01.2011 Експерти в Несебър с нова грижа за културната ценност . 0| 4583 |06.01.2011 Загинаха двама миньори в „Джурково”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads