Реклама / Ads
38| 8753 |15.11.2022 НОВИНИ

Две руски ракети удариха Полша, има убити. Ще се задейства ли чл.5 от Северноатлантическия договор? /допълва се/

.
Мястото на поражението
Две ракети са паднали на територията на с. Пшеводов, Люблянски район в Полша, в близост до границата с Украйна, съобщи радио ZET. Полша е член на НАТО и това е първият случай от началото на войната в Украйна, в който има руска атака по страна от Алианса.
 

По информация на медията ракетите са попаднали в машини за сушене на зърно. Загинали са двама души. На място работи полиция, прокуратура и армия. Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецкий е свикал спешно съвещание на правителствения Комитет по сигурност и отбрана "във връзка с кризисната ситуация".


„Пожарникарите са на място, не е ясно какво се е случило“, каза Лукаш Куци, дежурен офицер на близкия пост на пожарникарите. Przewodów, село със 710 жители в източна Полша, се намира на около 130 километра югоизточно от регионалната столица Люблин и на 7 километра от Украйна.

 

До момента полските власти не коментирали официално информацията за ракетния удар. Полските спасители са потвърдили, че в Пшеводов са загинали двама души заради взрив, но не установили причината за него. Високопоставен представител на американското разузнаване е заявил за Associated Press, че руски ракети са пресекли територията на Полша, страна-член на НАТО, в резултат, на което са загинали двама души.

 

Според полският OSINT анализатор Ярослав Волски може да има 2 версии: ударът е нанесен от руска ракета или е от украинска ракета за противовъздушна отбрана. Но естеството на кратера от ракетите, останките на трактора и ремаркето, сочат към първия вариант - удар от руска ракета.

 

Говорителят на полското правителство Петр Мюлер заяви: "Призовавам ви засега да не публикуване непотвърдена информация, ще я коментираме след заседанието, което ще се проведе сега. Съобщава се още, че военновъздушните сили на Полша са вдигнали изтребители от летището Томашув-Любелски. По-рано през деня редица градове в Украйна бяха подложени на масирани ракетни обстрели.

 

Според чл.5 от Северноатлантическия договор (за НАТО), в случай че срещу някоя от държавите-членки на Алианса стане има въоръжено нападение, всички останали членове, без изключение, ще считат това за акт на насилие срещу всички тях и ще предприемат всички мерки, които сметнат за подходящи, за да помогнат на членката на НАТО, която е била нападнала.

 

По-вероятно е обаче в случая да бъде задействан чл.4, който гласи, че страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях.


Полският премиер свика спешно заседание на комисията по въпросите на националната сигурност и отбраната, съобщи правителственият говорител в Туитър във вторник, отбелязва thestar.com.


Комисията, която се състои от ръководители на министерствата на отбраната, вътрешните работи, правосъдието и външните работи, както и координатор на разузнавателните служби, е орган, който подготвя и координира решенията за националната сигурност и отбраната.


Говорителят на кабинета Пьотр Мюлер не беше открит за коментар. Неговият туит не споменава какво трябва да обсъди комисията.

 

Унгария също свика спешна среща на правителството си в същия час, на която ще се обсъжда падналата ракета в Полша и решението на Украйна да спре доставките на газ по газопровода Дружба.

 

„Трябва да изчакаме за по-детайлна информация в тази ситуация. Приемам, че това е инцидент, някаква грешка, която е в резултат от факта, че Русия използва по-стар модел ракети, които не са с особено голяма точност”, заяви бившият шеф на полското Бюро за национална сигурност Станислав Козиеж пред TVN24.

 

От своя страна руското министерство на отбраната заяви, че не са били извършвани удари срещу цели близо до границата на Украйна с Полша. По думите на Москва, твърденията за паднала руска ракета са умишлена провокация, целяща да ескалира ситуацията.


Русия удари градове и енергийни съоръжения в Украйна във вторник, убивайки най-малко един човек и причинявайки масови прекъсвания на електрозахранването. Киев каза, че това  е най-тежката вълна от ракетни удари за почти девет месеца на война.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3330 |15.11.2022 Адските мъчения, на които са подлагани руските и украински военнопленници . 2| 6237 |14.11.2022 Куриоз! Руски войник насочи автомат срещу украинка. Помислил мултикукъра ѝ за сейф . 6| 5110 |14.11.2022 Бившият руски премиер Касянов: Изтеглянето от Херсон е сигнал, че Путин губи войната . 10| 3559 |14.11.2022 Ракети по Харков, взривове в Луганск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads