Реклама / Ads
3| 3151 |07.12.2021 НОВИНИ

Дворът на болница „Лозенец“ бил най-подходящ за детска болница, смята министър Кацаров

.
д-р Стойчо Кацаров
Дворът на болница „Лозенец“ е най-подходящ за изграждане на детска болница. Проверихме, че може да се строи на този терен, няма пречки там да бъде изградена детска болница. Това заяви на брифинг по повод изграждането на детска болница служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Дворът разполагал с над 160 декара терен, на който може да се строи, и се намира в Южния парк.
 

Проведени са срещи с различни заинтересовани страни. Кацаров посочи, че темата се дъвче от години. Имало дружество, която щяло да се слее с детската болница, за да може тя самата да отговаря за инвестицията, посочи още здравният министър.

 

„Проектът за изграждане на детска болница в двора на Александрова, който беше възложен от предишното правителство, не може да бъде изпълнен и остава да бъде прекратен. Не може да се изпълни, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране. Ние обаче не сме се отказали от идеята да изградим детска болница, обсъждаме я от лятото“, обясни той.

 

Кацаров добави, че в Плана за устойчивост е посочено, че на същия терен ще бъде поставен протонен ускорител. Той ще бъде първият в цяла Източна Европа.

 

„Това е уред, който позволява лъчелечение на онкологично болни деца. Затова смятаме, че мястото му е точно там. Болницата е включена в плана за въздушна спешна помощ, ще има хеликоптерни площадки с възможност за бързо транспортниране на пациенти. Още 100 млн. лв. са предвидени за оборудване в останалите детски отделения в страната“, заяви още министърът.

 

Пред МЗ стои още един въпрос - как да бъде ускорен строежът. Според най-оптимистичните варианти болницата трябва да бъде завършена най-малко след 5 години.

 

„Затова преценихме, че в тази ситуация най-правилно е да реорганизираме правителствена болница“, посочи д-р Стойчо Кацаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6415 |03.12.2021 Медия се извини на шефа на болница „Св. Иван Рилски“ за скалъпен компромат по негов адрес . 2| 5741 |03.12.2021 Само във Фрог: Апетитен терен ли стои зад уж благородната идея за сливане на Правителствена болница с педиатрията? . 20| 14002 |02.12.2021 Само във Фрог: Трус в здравеопазването! Дадоха на прокурор шефа на Правителствена болница. Има съмнения за престъпление по служба . 4| 4809 |25.11.2021 Изписват утре Деси Иванчева и бебенцето й от болницата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads