Реклама / Ads
10| 4755 |25.02.2020 НОВИНИ

Един от отровителите на Гебрев - дипломат в Женева, маратонец...

.
Анализ на лицата от паспортните снимки на Георги Горшоков и Егор Гордиенко, направено с помощта на изкуствен интелект Източник: Belingcat
Един от тримата руснаци, обвинени за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, е бил дипломат в Женева и то под истинското си име. Това разкрива разследващият сайт Belingcat.
 

Егор Гордиенко бе обвинен от родната прокуратура за покушението над оръжейния бизнесмен Гебрев. Разследващият сайт обаче стига до информация, че руснакът е бил дипломат в Швейцария. Гордиенко е работил като трети секретар на руската мисия в Световната търговска организация в Женева през 2017 година - 2 години след опита за убийство над Гебрев.

 

Освен Гордиенко, обвиняем е Сергей Федотов (Денис Сергеев), както и Сергей Викторович Павлов (Сергей Лютенко). И тримата вероятно са офицери от руското военно разузнаване (ГРУ).

 

Федотов/Сергеев е заподозрян за участие и в отравянето на двойния руски агент Сергей Скрипал с веществото Новичок в английското градче Солсбъри през 2018 г.

 

Псевдонимът на Гордиенко е Георги Горшоков. Роден е през 1979 година в град близо до Одеса. Баща му е бил военен командир, който през 80-те години е бил изпратен в Москва, където се мести заедно с цялото си семейство. Вероятно Гордиенко е завършил академията на ГРУ, но категорични данни засега няма.

 

Гордиенко започва да пътува по света през 2007 г. под истинското си име и макар че по това време вече работи за ГРУ, псевдонимът му още не е утвърден. През следващите години са регистрирани няколко негови пътувания. При част от тях е в компанията на Федотов/Сергеев, както и на други офицери със съмнителна слава като заподозрения за покушението срещу Сергей Скрипал в Солсбъри Александър Мишкин.


.

Паспортна снимка на Гордиенко; сградата, в която се е намирал апартамента, в който Гордиенко е прекарал детството си

 

В началото на 2017 г., вече под истинското си име, Гордиенко пътува за Женева. Макар че получава дипломатически пост, името му не е обявено в официалния списък, публикуван от руското външно министерство. Дипломати, с които са се свързали от Belingcat, твърдят, че не си спомнят такъв човек.

 

Името му може да се открие само на едно място – в списъка с участниците в 5-километров маратон в Женева. Гордиенко завършва на 90-то място с време от 33 минути. Дипломатът се записва и за маратона в края на годината заедно със семейството си, но така и не участва. И двата пъти посочва, че е служител на руската мисия. Мандатът му е прекратен предсрочно през 2018 г.


.

Списък на участниците в маратона

Не е ясно какви задачи е изпълнявал Гордиенко под прикритието на дипломатическия си статут в Женева. Според Belingcat той е продължил да работи за ГРУ. Установено е, че често е контактувал със Сергеев и Мишкин.

 

На 25 октомври 2018 г. Гордиенко си купува двупосочен самолетен билет за Москва. Той обаче така и не се връща в Женева. Малко след кацането си в Русия Гордиенко се явява в щаба на ГРУ, където прекарва целия следобед. Няколко дни по-късно се прибира и семейството му. След това не са регистрирани негови задгранични пътувания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3847 |25.02.2020 Пуснаха един от блоковете на ТЕЦ „Бобов дол“ . 2| 4087 |24.02.2020 Банка прибра единствения си банкомат от русенско село . 20| 7279 |21.02.2020 ”ЕМКО” опроверга Прокуратурата, а медия показа други обвинени за покушението срещу Гебрев . 3| 4849 |21.02.2020 Разследват още четири опита за покушение срещу Емилиян Гебрев, обвинени са трима московчани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads