Реклама / Ads
0| 5916 |21.04.2008 НОВИНИ

Едно "артистично чудовище" слиза от сцената

.
50 години на сцената на Сатирата отбелязва Георги Калоянчев тази вечер. След това окончателно се оттегля от сцената. Бенефисът се пази в тайна, само неколцина са посветените.
 

Георги Калоянчев празнува тази вечер 50 години на сцената на Сатиричния театър. Редом с празника той прави и своето сбогуване с публиката. Бенефисният спектакъл „Калоянчев и приятели" е подготвен от режисьора Бина Харалампиева, а сценарист е Елин Рахнев. Как ще изглежда бенефисът на Калата знаят само неколцина посветени. Единственото, което се знае за спектакъла в Сатиричния театър е, че в него ще се включат Йорданка Христова, както и актьори от други софийски трупи.

Георги Калоянчев е един от създателите на Сатиричния театър. Първият спектакъл, в който играе, е „Баня", макар и ролята му там да е епизодична. Това става в годините, в които Сатиричният театър все още няма собствена сграда. В началото в театъра функциите му се свеждат до заместване на заболели актьори. Като виц от онова време е останала репликата на Масалитинов (когато му съобщили, че някакъв актьор е заболял) ”Викнете Калоянчев, той може всичко да играе. Той може да играе и жени”.

Междувременно Калоянчев е открит от киното. Там започва поредица от незабравими образи в незабравими филми – щангистът в “Специалист по всичко” (1962), Кондов във “Вълчицата”, инспекторът в “Инспекторът и нощта”, фокусникът в “Най-дългата нощ” (1967), Риксата в “Привързаният балон” (1967), Джордано Бруно в италианската продукция “Галилео Галилей” (1969), Езоп в “Езоп” (1970), “Нощните бдения на поп Вечерко” (1980), “Бон шанс, инспекторе” (1983), “За къде пътувате?” (1986)… общо повече от 50 игрални филма. Не закъсняват и емблематичните му роли в театъра:  „Чичовци", „Сако от велур", „Големанов", „Женитба", „Смъртта на Тарелкин".

kalata_mutafova.jpgПреди няколко години Илко Иларионов написа пиеса специално за Калоянчев и Стоянка Мутафова. „Космонавти" присъстваше до скоро в афиша на Сатиричния театър. Въпреки че още през миналата година Георги Калоянчев обяви, че слиза от сцената, той продължи да играе по веднъж в месеца в спектакъла „Квартет". След тази вечер Калата ще се оттегли окончателно от театралния живот.

За него Младен Киселов винаги е казвал “Калата е артистично чудовище."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5143 |21.04.2008 Тайната вечеря на лидерите решава промените . 8| 4738 |21.04.2008 Депутати разговаряли по телефон с търговци на хероин . 12| 5076 |21.04.2008 В. Лечева: МВР не работи . 8| 4840 |20.04.2008 Татяна Дончева: Има очаквания, които нямат общо с даденостите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads