Реклама / Ads
36| 13331 |26.08.2021 НОВИНИ

Едно мисли, друго казва, трето върши: ИТН предлага да има депутати и министри с двойно гражданство

.
Източник: БГНЕС
Димитър Гърдев от “Има такъв народ” първи повдигна въпроса около казуса за двойното гражданство на служебния министър Кирил Петков. След това политическите сили ГЕРБ-СДС и ДПС се включиха в ожесточената атака срещу Петков. От няколко дни Теодор Михайлов от ДБ твърди, че Велислава Петрова, предложена в два проектокабинета на ИТН, е с двойно гражданство. А днес ИТН предлага промяна в Конституцията, гарантираща правото на кандидати с двойно гражданство, да станат депутати и министри. Изводът е: човек се учи, докато е жив или докато все още е политически играч.
 

Партията, оглавяваща се от Слави Трифонов, настоява за промяна на чл. 65 ал. 1 от Конституцията, който гласи: "За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода“

 

Промяната ще включва отпаднето на "да няма друго гражданство".

 

Предложението е внесено в деловодството на парламента и е подписано от 61 народни представители от „Има такъв народ“. За да бъде инициирана промяна в Конституцията, са необходими подписите на една четвърт от всички депутати, което е 60 души.

 

„Българското общество има нужда от участие в държавното управление на българи, натрупали образование и опит, особено в страни с по-стари и по-развити демократични традиции“, са част от мотивите на „Има такъв народ“.

 

„Изискването за по-висок стандарт при упражняване на пасивното избирателно прави при избори за народни представители се смята за допустимо, легитимно и оправдано, но само ако е в разумни граници и не води до ограничаване на права на граждани“, посочва още ИТН.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3991 |25.08.2021 Д-р Илиев: 15 минути в едно помещение са необходими за заразяване с ”Алфа”, с ”Делта” – 10 секунди . 17| 10400 |20.08.2021 Наводнение от шутове в ГЕРБ - имитират едновременно Швейк и крал Лир . 8| 10657 |20.08.2021 Корнелия Нинова към правителството: Всички ограничителни мерки да вървят заедно с компенсации на засегнатите . 1| 3115 |18.08.2021 413 лв. ще е линията на бедност в България през 2022 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads