Реклама / Ads
0| 6192 |08.04.2016 НОВИНИ

Ефективни присъди за корумпираните бг-политици иска ЕК

.
Вера Юрова
Европейската комисия очаква от българското правосъдие ефективни присъди за политици уличени в корупция. Това каза еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова след срещата си с правосъдния министър Екатерина Захариева.
 
Еврокомисарят обясни, че отпадането на механизма за сътрудничество и проверка зависи от българските институции и от изпълнението на препоръките, които Европейската комисия дава на България.

Екатерина Захариева и Вера Юрова обсъдиха още създаването на единната европейска прокуратура и международната проверка на българското обвинение.

Брюксел очаква от България нови закони за борба с корупцията. Чешкия еврокомисар по правосъдие Вера Юрова обясни, че Европейската комисия иска те да се изпълняват ефективно, а резултатът да е ефективни присъди за публични личности, уличени в корупция. Чак тогава механизмът за сътрудничество и проверка ще отпадне.

"Дори решението за премахването на механизма да е политическо, то ще бъде взето за постигнати резултати, които се оценяват по честен и справедлив начин. Ако питате мен, аз съм позитивно настроена към прекратяването на механизма. Но за да се случи това, България трябва да изпълни задачите, които Европейската комисия е поставила. Искаме да видим повишаване на доверието на обществото в работата на съдебната власт и прокуратурата, защото това доверие е сигнал за постигнати резултати."-каза еврокомисаря Вера Юрова.

Правосъдният министър Екатерина Захариева увери еврокомисаря, че България подкрепя създаването на европейска прокурорска служба. Вера Юрова съобщи пък, че се прави подбора на експертите, които ще дойдат у нас за да проверяват дейността на българската прокуратура. А Екатерина Захариева обясни, че сме готови да ги посрещнем.

"Знам, че процесът по подбора на експертите е почти финализиран в държавите. Колкото по- скоро дойдат, толкова по -добре, за да могат да участват в процеса по приемането и евентуално дадат препоръки по втората част от изменението на Закона за съдебната власт"-каза правосъдния министър Екатерина Захариева.

Захариева и Юрова обсъдиха още договорите за онлайн търговията, ратифицирането на истанбулската конвенция за защита на жените от насилие и правосъдната реформа в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8587 |06.04.2016 Проф. Константинов: Проформа са присъдите за престъпленията на бежанците . 17| 4826 |26.02.2016 Адв. Марковски: Биячите от Околовръстното ще са с условни присъди . 0| 5573 |25.02.2016 Само 14 месеца затвор за пиян шофьор с 14 присъди . 21| 5097 |29.01.2016 Береану: В Румъния има 302 присъди за корупция, мониторингът се вдига

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads