Реклама / Ads
33| 6052 |05.10.2020 НОВИНИ

Еврокомисар Йоурова: Комисията подкрепя мирните демонстрации, ще запазим механизма за мониторинг за България

.
Вера Йоурова
Еврокомисарят Вера Йоурова каза, че се наблюдава ситуацията в България, където има протести. Комисията подкрепя правото на мирни демонстрации. Демонстрациите показват, че гражданите отдават голямо значение на независимата съдебна система, каза тя. Ще запазим механизма просто, защото виждаме че българският народ проявява значителен интерес към този механизъм, допълни по-късно тя.
 

Ние искаме да подпомогнем България в реформите. Във всяка държава конституционните реформи трябва да имат широка подкрепа. Необходимо е да бъдат приобщени всички имащи отношение организации, включително комисията, допълни тя.


Що се отнася до механизма за сътрудничество и проверка, за да се провеждат реформи и да се следи процесът. Комисията смята, че този механизъм е от жизнено важно значение за напредъка на държавата. Както беше подчертано през октомври 2019 г., България извърши достатъчен напредък от момента на присъединяването й. Това се отнася до законодателната уредба и институциите. Комисията отчете, че страната трябва да продължи борбата си срещу корупцията и реформата в съдебната система, посочи Йоурова.

 

Комисията ще продължи да следи динамиката на събитията в България и е важно да не бъде обърната посоката на напредъка, категорична бе  комисар Йоурова.

 

Имаше нещо символично в това, че имахме технически проблеми и микрофоните отказаха точно, когато говорим за свободата на словото и плурализма. Дебатът беше по наистина сериозна и актуална тема. Ще продължим да работим по механизма за верификация и мониторинг, защото там предстои още много работа. Този механизъм не означава само да се отмятат някакви кутийки, искаме да видим резултати и устойчив ефект. Ще запазим механизма просто, защото виждаме че българският народ проявавя значителен интерес този механизъм да продължи именно, защото много българи нямат доверие на тяхната система и отправиха послание до нас да продължим да следим какво се върши в България. Важно е сега да следваме поетия път и смятам, че можем да постигнем добро сътрудничество с българските власти, посочи към края на деата Йоурова.

 

Скоро ще запоне да функционира и европейската прокуратура и България се присъедини към нея. Сега имаме много добро представителство на България в нея. Европейската прокуратура ще бъде един много сериозен принос за борбата с корупцията в държавите членки и злоупотребата с европейски средства, обясни зам.-шефката на ЕК Вера Йоурова.

 

Резолюцията за България обаче ще бъде гласувана след три дни - в четвъртък, 8 октомври.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 9622 |02.10.2020 Нов взрив на обществено недоволство: Десислава Атанасова оглави комисията за нова конституция . 17| 5548 |29.09.2020 Виктор Орбан поиска оставката зам.-председателя на Еврокомисията Вера Йоурова . 9| 4957 |14.09.2020 Доц. Наум Кайчев: Комисията със Северна Македония е блокирана от 10 месеца . 13| 4584 |10.09.2020 НА ЖИВО! Вера Йоурова: ЕК следи отблизо политическата ситуация и протестите в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads