Реклама / Ads
6| 5791 |12.06.2020 НОВИНИ

Крум Зарков: В България де юре има институции и Конституция, де факто- силните на деня правят каквото си искат

.
Крум Зарков /вляво/
Когато от името на ПГ на ”БСП за България” алармирахме, че идват недобри сигнали от Европейския съюз по отношение на това как нашите европейски партньори и европейски институции гледат на случвалото се в България в областта на съдебната реформа, ни обвиниха в разпространение на фалшиви новини.
 

Но в последния си мониторингов доклад ЕК оповестява свое становище, според което извършеният от България напредък е достатъчен за изпълнение на  поетите ангажименти на страната, но за окончателното решение ще бъдат взети предвид становищата на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. До момента, официално решение за приключване на Механизма за сътрудничество и проверка не е взимано.

 

Това каза от парламентарната трибуна Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на „БСП за България“, в свой въпрос към министър Екатерина Захариева.

 

„Вместо това, в препоръка по друг механизъм, Съветът на ЕС счита за нужно да припомни съществуването на специалния мониторингов механизъм и да заяви, цитирам – „Продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури." И още повече- Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“, подчерта Зарков.

 

„Един от показателите, които използва Европейската комисия, когато подготвя своите доклади, са проучванията на Евробарометър за възприятието на гражданите по отношение на корупцията в техните страни. Такова проучване беше отпечатано преди няколко дни и според него 80% от българите смятат, че корупцията е широкоразпространена в България. Още повече, 51% от тях смятат също, че нивото на корупцията у нас се е увеличила през последните 3 години“, каза Зарков. Той посочи, че парадоксът, при който Европейската комисия казва, че България е изпълнила някакви формални критерии, но хората не ги виждат, води до това, че Механизмът за сътрудничество и проверка още не е отменен.

 

Според Зарков правителството има същия проблем в комуникацията си с евроинституциите, какъвто има и с българските граждани – не им казва истината. „Истината е, че всичко си върви постарому. Истината е, че говори на Европа врели-некипели и тя го знае. Изпусната реплика от министър Танева преди няколко дни може и да е била изведена от контекста, но добре показва начина на мислене, а именно – ще покрием нещо, за да не ни разберат какви сме, пък после ще продължим постарому“, смята социалистът.

 

„Според министър Захариева де факто няма Механизъм, защото няма доклад. Де юре обаче има. В България се получава обратното – де юре има институции и Конституция, де факто обаче силните на деня правят каквото си искат под благосклонния поглед на едно слабо правителство“, каза още Крум Зарков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6172 |11.06.2020 България отново на дъното в класациите на ЕС . 3| 6033 |11.06.2020 Чобанов: Институциите в ЕС също са виновни за недокладването на злоупотреби с фондове . 20| 6746 |10.06.2020 ЕЦБ: България не изпълнява критерия за ценова стабилност. А той е ключов за влизане в еврозоната . 0| 4704 |09.06.2020 ЧЕЗ Разпределение България възстанови сигурността на електрозахранването в Лозен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads