Реклама / Ads
0| 4442 |28.12.2023 НОВИНИ

Египет с предложение за поетапно спиране на войната в Газа, очаква отговори

.
Египет е предложил план за спиране на войната между Израел и Хамас в Газа, но все още не е получил отговор, потвърди египетски представител, предаде "Ройтерс".
 

"Предложението включва три последователни и свързани етапа, които завършват с прекратяване на огъня", заяви Диа Рашван, ръководител на Държавната информационна служба, египетската държавна медийна организация.

 

Предложението е изготвено, след като Кайро изслуша мненията на всички заинтересовани страни, каза служителят, без да влиза в детайли.

 

"След получаването на отговорите от заинтересованите страни предложението ще бъде подробно разработено и ще бъде обявено", каза Рашван.





Предложението е опит "да се сближат гледните точки между всички заинтересованите страни в опит да се спре проливането на кръвта на палестинците и агресията срещу ивицата Газа и да се възстановят мирът и стабилността в региона", добави Рашван.

 

Египетски източници от сферата на сигурността по-рано бяха заявили, че предложението включва многоетапно прекратяване на огъня, освобождаване на затворници от Израел и на заложници, държани от Хамас.

 

Египетски източник заяви, че е била повдигната идеята за следвоенно управление на Газа.

 

Миналата седмица делегация на Хамас, водена от ръководителя на движението Исмаил Хания, посети Кайро за разговори с египетски официални лица, съобщиха от групировката.





На 25 декември в първото си публично обръщение след нападението над Израел на 7 октомври, лидерът на Хамас в Ивицата Газа Яхия Синуар заяви, че терористичната групировка е изправена пред "яростна, насилствена и безпрецедентна битка" срещу Израел, но че Хамас няма да приеме "условията на окупатора".

 

На 26 декември пък израелският премиер Бенямин Нетаняху назова трите условия за прекратяване на военния конфликт в Ивицата Газа - унищожаването на Хамас, демилитаризацията и дерадикализацията на анклава. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7287 |28.12.2023 До една година ще бъдат готови първите обновени учебни програми . 0| 5095 |28.12.2023 Дунав излезе от коритото си в Будапеща, нивото на водата е най-високото от десетилетие насам /видео/ . 7| 4955 |28.12.2023 Защо да се откажем от фойерверките тази Нова година? . 13| 4887 |28.12.2023 Евгений Кънев: Ако Тръмп победи, светът ще се придвижи по-близо до световна война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads