Реклама / Ads
86| 28162 |12.01.2013 НОВИНИ

Екатерина Бончева размаха в ефир досието на дядо Кирил и азбуката на ДС

.
Екатерина Бончева категорично заяви, че митрополит Кирил не само има досие, но и не се е съпротивлявал по никакъв начин да сътрудничи на Държавна сигурност.
 

Има морални и колегиални много силни зависимости при хората с досиета, са думите на бившия шеф на Шесто управление на ДС Димитър Иванов, гостувал в предаването на Карбовски преди, чиито думи Екатерина Бончева потвърди. “За първи път съм съгласна с Димитър Иванов. Именно това е отговорът дали има зависимости.” Според Димитър Иванов при възможност се дава преимущество на "своите" с принадлежност към ДС, защото “ние сме професионална група, това си го носиш вътре в себе си.”

Екатерина Бончева се позова на документи, които потвърждават принадлежността на митрополит Кирил към ДС. По думите й Кирил не само има досие, но има доказателства, че не се е съпротивлявал при вербовката и сътрудничеството.

По думите й не само Кирил, а и всички сътрудници на ДС са били обучавани по някакъв начин. И поясни, че според документи от 80-те години на миналия век, сред православното духовенство е трябвало да има 32-ма агенти, от които 12 в Духовната академия и 8 в Светия Синод.

Тя разказа още, че гостувалият наскоро у нас проф. Гайгер, който разформировал ЩАЗИ, е заявил, че в спецслужбите на съвременна Германия няма нито един сътрудник на ЩАЗИ! “Къде сме ние?”, риторично попита тя. И допълни, че лустрацията в Германия е предложена още 2019 г., а у нас “още спорим дали на високи позиции може да бъдат агенти”.

Бончева разкри и не много известна история за “Подводницата”. Така се е наричал затвор на ЩАЗИ, който се е намирал в покрайнините на Източен Берлин и до 1994 г. на картата на неговото място е имало бяло петно. Името “Подводницата” дошло, защото до 60-те години той бил пълен с вода, стигаща до коленете на политзатворниците, сред които имало и много деца.

Екатерина Бончева показа и схема на тайната азбука на ДС, в която „Р” е последната буква, „а” е първата. Ако някой ден бъде направен музей на ДС, тази азбуката ще бъде изложена там, обеща тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 6489 |10.01.2013 ЕК размаха пръст на Дянков заради пенсиите . 7| 9920 |28.12.2012 Жертви на "Наглите" и приятели изпратиха Камелия Бончева . 5| 6029 |28.12.2012 К. Бончева: Неизвестността и очакването са по-страшни от смъртта . 11| 10023 |26.12.2012 "Наглите" довършиха Камелия Бончева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads