Реклама / Ads
10| 3740 |06.02.2024 НОВИНИ

Бопаджията-шпионин снасял информация на Кремъл по разследвания на схеми за заобикаляне на международни санкции

.
Информация по международни разследвания, касаещи схеми за заобикаляне на санкциите срещу Русия, е изнасял задържаният служител на ГДБОП при вчерашната акция на ДАНС, прокуратурата и МВР. Има съмнения, че в шпионажа е замесен и служител на ДАНС, където продължи вчерашната акция. 
 

Това стана ясно по време на брифинг на ДАНС, МВР и прокуратурата.

 

Служителят на ГДБОП беше задържан при спецакция по сигнал, по който се е работило в продължение на месеци, обяви още вчера главният секретар на МВР Живко Коцев. Първо във ФрогНюз съобщихме, че той е предавал тайни по линия на партньорските служби и е работил в отдел “Международно сътрудничество. Вече съобщихме, че е дългогодишен служител. По време на брифинга стана ясно, че задържаният е на 57 години, служител в системата на МВР от 1993 година. Постъпил е в "Национална служба за сигурност" . Бил е на мисии през периода 2000-2001 г. в Косово. 

 

Зам.-председателят на ДАНС Петър Петров потвърди, че се работи и по подозрения за участието на служител на ДАНС в шпионажа.

 

"Става дума за лице, наш служител, което е засечено в хода на работа по конкретната разработка в преки и директни контакти със задържания служител на ГДБОП. За него се изясняват обстоятелствата и общуването му с обвиняемия. Уверявам ви, че са взети мерки спрямо него - ограничаващи достъпа му , за да няма риск от изтичане на допълнителна информация. От самото начало на разработката сме лимитирали информацията, до която е имало достъп заподозряното лице", каза Петров.

 





Наблюдаващ досъдебното производство е прокурор Ангел Кънев. Служителят на БОП-а е с повдигнато обвинение по чл. 105, ал. 1 от НК (шпионаж), стана ясно още от брифинга. Наказателното производство е образувано миналата година. По него работят само български служби и то в продължителен период от време. Доказателствата сочат, че обвиненият служител на БОП-а е комуникирал с руските тайни служби и е изнасял информация, изготвена не само от български служби и агенции, но и такава, която е постъпвала от партньорски структури от Европейския съюз.

 

Лицето е предоставяло информация и документи, които са му били достъпни от служебните задължения. Изясняват се всички служебни контакти на служителя на ДАНС.

 

Служителят на ГДБОП е задържан за срок от 72 часа и ще бъде разпитан, обясни Кънев. Възможно най-бързо ще се поиска налагане на мярка за неотклонение.

 

Работата по случая е започнала като разработка на ДАНС в средата на миналата година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3604 |06.02.2024 Пореден случай на домашно насилие: Млад мъж преби зверски баща си и го заплаши с убийство . 8| 3626 |06.02.2024 Земеделци заплашват, че протестите им могат да стигнат и до София . 6| 3693 |06.02.2024 Ген. Събев: Военният Шенген е много належащ, скоро ще се вземе решение . 17| 24907 |06.02.2024 Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Управляващите извадиха от ръкавите шпионския скандал заради неудобните въпроси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads