Реклама / Ads
3| 2933 |14.03.2023 НОВИНИ

Еколози бият тревога: Готвят се да строят ”Струма” в Кресненското дефиле без екооценка

.
Агенция ”Пътна инфраструктура” (АПИ) подготвя започването на строителни дейности на лот 3.2 от АМ ”Струма” в района на Кресненското дефиле, което е незаконно, защото няма действаща Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Това твърдят природозащитници в съобщение до медиите.
 

Съобщението е подписано от еколозите Андрей Ковачев, Петко Ковачев, Димитър Василев и Петко Цветков, които уточняват, че са научили информацията от източник, който е пожелал да остане анонимен.

 

Според природозащитниците от октомври 2022 г. извършването на каквито и да е дейности, свързани с изграждането на лот 3.2., е незаконно, защото тогава изтече 5-годишният период на действие на решението за ОВОС, издадено през 2017 г. от тогавашния екоминистър Нено Димов.


Допълва се, че природозащитни организации, включително такива, работещи за опазването на уникалната природа в Кресненското дефиле, подготвят жалба до Европейската комисия, с която да поискат спиране на цялата оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Жалбата ще бъде пусната в момента, в който бъдат установени каквито и да е строителни работи или подготовка за такива в района на дефилето.


На 27 юли 2022 г. Европейската комисия изпрати писмо до тогавашното правителство с премиер Кирил Петков, с което поиска нова оценка по ОВОС и оценка за съвместимост с "Натура 2000" за лот 3.2 на АМ "Струма" през Кресненското дефиле, като в нея пълно и равностойно се оценяват отново всички смислени алтернативи извън дефилето и град Кресна, включително тунел под Кресненския пролом.


През ноември 2022 г. Върховният административен съд отмени две решения на бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов, с които бяха спрени процедури за извършване на оценки за съвместимост във връзка със строежа на "Струма". Ha 1 aвгycт 2022 г. Caндoв oтмeни вcичĸи пpeдишни пpoцeдypи пo ОВОС и на практика спря строежа на "Cтpyмa" пpeз Кресненското дeфилe, пише още "Дневник".


Природозащитниците, изпратили съобщението, призовават гражданите да ги сигнализират (за целта са предоставили телефоните и имейлите си), ако установят каквито и да е дейности по изграждането на АМ "Струма" в Кресненското дефиле.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 10059 |27.02.2023 В Бахмут падат снаряди на всяка секунда! И танкове ”Леопард” вече бият по руснаците . 15| 4262 |20.02.2023 Цяла Украйна във въздушна тревога: Байдън пристигна на изненадващо посещение /видео/ . 6| 3248 |02.02.2023 Руски служби опитали да убият Зеленски поне 12 пъти от началото на войната . 2| 11434 |23.01.2023 Първан Симеонов: ПП и ДБ заедно вероятно ще бият ГЕРБ, едни 100 000 гласа ще са решаващи на финала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads