Реклама / Ads
2| 2217 |05.09.2024 НОВИНИ

Еколози: Купувайте дрехи втора употреба, за да пестите вода

.
Дрехи втора употреба
В световен мащаб 93 милиарда кубически метра вода се използват от модната индустрия годишно - достатъчно, за да напълнят 37 милиона плувни басейна с олимпийски размери. Въпреки този огромен воден отпечатък, има и голям проблем с прозрачността. По-голямата част, 90% от модните марки, не разкриват никакви рискове, свързани с водата, в документите си, според скорошен доклад на организацията с нестопанска цел Planet Tracker.
 

Euronews съобщава за ново проучване, което показва какви са ползите от пазаруването на дрехи втора употреба. Купуването само на един чифт любими дънки и тениска спестява еквивалента на 20 000 стандартни бутилки вода, според Oxfam

 

Анализът на благотворителната организация Oxfam показва, че производството на памучна тениска е еквивалента на 5400 стандартни бутилки вода от 500 ml. Това количество би стигнало за 1600 души за един ден, според стандартите на NHS. За производството на един чифт дънки са необходими 16 000 бутилки вода - достатъчно, за да хидратират 4750 души за един ден.

 

Модата е "жаден" бизнес - от отглеждането на естествени влакна (особено памук) до боядисване на тъкани и пране на дрехи. Общият воден отпечатък на дрехите, използвани във Великобритания годишно, се равнява на осем милиарда кубически метра, отбелязва Oxfam. Това е достатъчно, за да отговори на потреблението на вода на цялото население.

 

Всеки ден се произвеждат нови и нови артикули, депата непрекъснато се разрастват, като по този начин оказват негативно влияние върху околната среда. Ако рециклирате дрехите си и започнете да пазарувате в магазини втора употреба, вие ще помогнете за намаляването на всички тези отпадъци, които увреждат нашата планета. Купуването на дрехи втора употреба не само намалява броя на използваните природни ресурси, но също така намалява количеството използвана енергия и замърсяването, което се отделя. Неща като пестициди, изгаряне на гориво в камионите, които теглят предметите, токсични химикали и въглеродни емисии, пише bTV.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 2390 |05.09.2024 САЩ махат визите за румънците . 0| 2150 |05.09.2024 Ограничен е пожарът край Юндола . 19| 6197 |05.09.2024 Нежеланата България: Защо Лъки Лучано и Ескобар са мишлета пред нашите управници? . 15| 2780 |05.09.2024 Политологът Милен Желев: ЦИК ходи по жарава, бъркотията е пълна, "Възраждане" омръзна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads