Реклама / Ads
2| 2914 |08.10.2024 НОВИНИ

Експанзия в Космоса, шпионаж от ново поколение, нова ера в придвижване на ракетите. Къде ще ни изстрелят квантовите компютри?

.
Източник: Pinterest
“Ерата с квантовите компютри ще е голяма стъпка в развитието за човечеството. Ще станем свидетели на експанзия в Космоса. Това, което хората са си мислили за научна фантастика за Космоса, за Марс и други планети ще стане реалност. Дори и да изпратиш спътник, който да пристигне след 1 млн. години, ти ще знаеш какво се случва там на мига. Този вид технологично развитие също така ще ни доведе до нов вид кибератаки, нов зловреден софтуер, който в комбинация с изкуствен интелект ще помогне да бъдат експлоатирани много лесно всички слаби звена”.
 

“Човечеството е изобретило технологиите с добра кауза, за да са му от полза. Всички научни изследователи, които ги разработват в различните лаборатории, го правят, за да помагат на човечеството. Свидетели сме на развитието на изкуствения интелект. Той в момента се обучава - всички книги, които някога и някъде са написани в интернет, се използват от изкуствения интелект. Ако съвместно с него включим и квантовите компютри, с тайните алгоритми, със сигурност ще можем да измислим нов начин на придвижване на ракети, как да летят, от какво да са направени. Говорим за нов вид материали, които ще се създадат". 

 

“Винаги обаче може да се намерят и недоброжелателни хора с користни цели, които да използват новите технологии срещу човечеството и в това се крие най-големият риск”. 


Това каза пред ФрогНюз експертът по киберсигурност Мирослав Стефанов.


Още през 2019 г. американският технологичен концерн Google обяви, че е създал компютър, постигнал "квантово надмощие", извършвайки за 200 секунди изчисление, което би отнело около 10 000 години на най-бързите суперкомпютри.


"Това постижение е резултат от дългогодишни изследвания и всеотдайност на много хора“, казва инженеринговият директор на Google Хартмут Невен.

 

"Това е и началото на едно ново пътуване: да измислим как да накараме тази технология да работи. Работим с изследователската общност и разполагаме с инструменти с отворени кодове, които да позволят на другите да работят заедно с нас за идентифициране на нови приложения".

 

"Това е феноменално ускоряване в сравнение с всички познати класически алгоритми е своеобразно тестване на квантовото превъзходство", разкриха учените още тогава.







Какво са квантови компютри?

 

“При обикновените компютри, таблети или телефони имаме битове, които са нула единици. Тяхната комбинация служи за решаването на задачи на устройството или апликациите, които използваме. Квантовият компютър е нещо коренно различно от компютрите, с които сме свикнали да работим. Вместо битове, там говорим за кюбити, което означава едновременно използване на нулата и единицата. При съвременните компютри този байт може да е само 0 или само 1, не може да е нещо различно. При квантовите компютри тази кюбит единица може да е едновременно и в двете състояния, в нула и едно. По този начин едновременно и за много кратко време може да се правят много изчисления”, обясни експертът по киберсигурност Мирослав Стефанов. 


“Другите съществено важни неща, които трябва да се знаят, защото на тях седи цялото развитие на квантовите компютри и комуникация, са две. Едното е “суперпозиция”, което означава, че и нулата и единицата на кюбита, може да е едновременно и в двете състояния, другото е т.н. “заплитане”. Това е, когато два кюбита се заплитат и едното се промени, веднага се променя и другото, независимо колко са далече едно от друго”. 







“Давам пример - ако изпратим едното кюби в САЩ и там се види или чуе нещо, другото кюби също ще го разбере тук. Това важи и за Космоса - ако едното кюби стигне до Космоса, ние ще получаваме информация оттам в реално време. За да имаме две единици, които да си комуникират, да си предават информация, се появяват квантовите мрежи. Ние се намираме в ера, в която от години навлиза изкуственият интелект. Ставаме свидетели на това колко бързо се развива той. Това има и своите положителни, и отрицателни черти, но съчетанието изкуствен интелект и квантови компютри ще изстреля човечеството с няколко стъпки напред. Квантовите компютри може да ускорят значително развитието на тези невронни мрежи, може да създадат нови алгоритми, да не говорим за оптимизация на част от нещата, които правим”. 


Киберекспертът обясни, че квантовите компютри ще предлагат неразбиваемо квантово криптиране. 


.
Снимка: Pixabay

“Това означава, че когато двете кюбита си комуникират и някой се опита да влезе в техния разговор, да ги хакне, за да може да види какво си говорят, състоянието на единиците веднага ще се промени, като по този начин ще се разбере, че някой се е опитал да влезе вътре. Тази квантова комуникация ще ни помогне по-лесно да се предпазваме от различни видове хакерски атаки. Това ще превърне кибератаките в кибератаки от ново поколение”, категоричен е той.


“Алгоритмите за изкуствен интелект са математически алгоритми, някои от които са измислени още 40-те, 50-те години на миналия век. Сега технологията направи така, че тези алгоритми може да се използват. При квантовия компютър има алгоритми, които са измислени от двама математици 94-та, 96-та година на миналия век, но досега чисто практически е нямало как да се използват”. 







“Google още през 2019 г. обяви, че са направили изчисления с подобни квантови алгоритми, които на един класически компютър, който ние използваме, ще отнемат хиляди години. IBM преди 2021 г. направиха 127-квантов кюбит процесор, който се използва от Германия. С тези процесори направиха 54-битов свръхпроводим квантов компютър. Да не си мисли някой, че това нещо някой ден ще се случи, не, то се случва сега, това е реалност. Тук можем да кажем, че изкуственият интелект беше забравен, но технологиите направиха така, че да навлезе отново и видяхме за няколко години как започна да се променя света. Квантовите компютри вече съществуват и е доказано, че работят най-добре тези, които са в Китай. Те дори създадоха квантов спътник Micius, с който създадоха квантовите комуникации от голямо разстояние, от Космоса. Това е нещо, което така или иначе ще работи”. 


“Другото нещо, което се знае, е, че на квантовия компютър, за да работи, му трябва охлаждане - минус 273 градуса по Целзий, което означава, че за да функционира на Земята, ще трябва доста да се инвестира в него. Интересното е, че в Космоса температурата е точно толкова, колкото трябва. Там е идеалната среда за създаване на квантови компютри. Това ако се случи, а то вече се случва, ще станем свидетели на експанзия в Космоса, това, което хората са си мислили за научна фантастика за Космоса и Марс други планети, ще стане реалност. Дори и да изпратиш спътник, който да пристигне след 1 млн. години, ти ще знаеш какво се случва на мига там”. 


.
Снимка: Pixabay

Мирослав Стефанов предупреди, че този вид технологично развитие също така ще ни доведе до нов вид кибератаки, нов зловреден софтуер, който в комбинация с изкуствен интелект, ще помогне да бъдат експлоатирани много лесно всички слаби звена. 


“Квантовите компютри може да се използват срещу критичната инфраструктура - електричество, водоснабдяване, банки. Чрез тях много ще се оптимизира формата за саботажи, те много бързо ще разбиват тези криптографски ключове. Например, ако в момента с нашите компютри, за да извършим един банков трансфер, използваме протоколите SSL/TLS, които служат за защита, квантовите компютри могат да разкриптират тези ключове за секунди. Това може да доведе не само на кражби от отделните хора, но може да се осъществят и на правителствено ниво. Не говорим само за кражба на данни, а и за финансови измами от различно естество”.







“Шпионажът също много бързо ще се развие. Агенциите, които разполагат с този вид компютри, ще са много напред. Тук логиката е, че ако едната частица, за която говорим, ако хакерът успее да я вкара в твоята мрежа, без значение къде се намира другата единица, веднага ще се знае от другата страна в реално време какво отваряш и какво точно правиш”, казва експертът по киберсигурност.


.
Снимка: Pixabay

“Това означава, че инвестицията в квантовата сигурност трябва да се осъществява от държавите и по-сериозните компании за по-добрата квантова комуникация и защита”, категоричен е той. 

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2193 |08.10.2024 Окупаторите навлязоха в покрайнините на фронтовия град Торецк в Източна Украйна . 0| 2176 |08.10.2024 Отложиха делото за убийството на Евгения Владимирова, близки излязоха на протест пред Съдебната палата . 2| 2732 |08.10.2024 Бившият главен архитект на София Здравко Здравков става шеф на строителния надзор . 0| 2161 |08.10.2024 Устойчивото AI бъдеще за хора и роботи - Webit 2024 Sofia Edition започва на 23 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads