Реклама / Ads
5| 4718 |16.06.2016 НОВИНИ

Експерт: Идеята за обща флотилия е за собствени цели

.
Любомир Кючуков
Идеята за обща флотилия, която се появи в публичното пространство няколкократно, очевидно е част от подготовката за срещата на НАТО във Варшава през юли, но по-скоро е опит на някои страни да си осигурят значими позиции на фона на напрежението НАТО- Русия и да получат подкрепа от НАТО за собствени цели.
 

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

 

Украйна, Румъния и Турция, образно казано, се опитват да качат НАТО на своя кораб! Турция, в продължение на 2 десетилетия, се опитва да институционализира за себе си водещото място по проблемите на Черно море, в сътрудничество с Русия, а поредица български правителства последователно се противопоставяха на тази амбиция.

 

Румъния също се позиционира на фона на напрежението Русия-НАТО през призмата на обявяваната нееднократно цел за присъединяването на Молдова, за което поддържането на високо напрежение също е задължително условие. За Украйна нещата са очевидни.

 

Подкрепата на подобни идеи би означавала сериозен поврат в българските позиции и напускане на територията на националния интерес.

 

Политологът Огнян Минчев допълни, че след разминаванията вчера днес държавата е показала координирана позиция. Съвкупната военноморска сила на България и Румъния е нищожна спрямо тази на Турция, чиято хегемония е била оспорена от Русия, изтъкна той. Това е била и причината Турция да иска Черноморски съюз, а не НАТО-вски:

 

Ако това беше НАТО-вска флотилия, тя трябваше да се изгражда върху една доста отдавна очаквана ревизия от страна на Турция на няколко ключови клаузи от конвенцията в Монтрьо, приета през  1936 година, според която в Черно море не могат да присъстват повече от три седмици съдове на други - нелиторални черноморски държави. Това означава, че НАТО-вски кораби, независимо от коя страна идват те - САЩ, Канада, Англия, Холандия,  могат да влизат за три седмици в Черно море и да напускат и НАТО-вско присъствие в Черно море може да бъде осъществявано само на основата на тази ротация, която е много скъпа. Ако действително Турция заедно с България, Румъния, Украйна, би желала да се създаде флотилия на НАТО в Черно море, то трябва да ревизира своето категорично вето върху промяната на конвенцията от Монтрьо. В противен случайняма да имаме НАТО-вска флотилия, а ще имаме турска флотилия, която ползва легитимността на НАТО-вска само поради факта, че България и Румъния, като страни членки на НАТО, са се присъединили политически.

 

Минчев се обяви за „ясна и категорична българска позиция, която да е в хармония с цялостната концепция за национална сигурност на страната“ преди срещата във Варшава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4092 |07.06.2016 Н. Ненчев: РБ с обща кандидатура на президентските избори . 5| 4570 |03.06.2016 Експерт: За армията депутатите преодоляха ”Вола” . 5| 4641 |03.06.2016 Експерт: Скоро ще се иска съфинансиране от собствениците за санирането на жилища . 3| 4302 |31.05.2016 Горанов даде задна за вноската за втора пенсия да отива в обща сметка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads