Реклама / Ads
0| 2193 |04.09.2024 НОВИНИ

Експерт: Колкото по-ниска киберкултура има една държава, толкова е по-уязвима на атаки

.
Експертът по киберсигурност проф. Илин Савов Източник: Стопкадър: Bulgaria ON AIR
За първи път професия "Киберсигурност" влиза в списъка на професионалното образование и обучение у нас. Това става след като преди дни Министерство на образованието и науката утвърди нов списък на професиите за професионално образование и обучение.
 

"Информацията, която разменяме помежду си и комуникацията между хората е изключително чувствителна. В дигиталната среда, в която живеем, всичко, което е свързано дигитално, трябва да бъде защитено. Това, което е направило Министерството на здравеопазването е похвално, но леко закъсняло. През 2026-2027 г., стартирайки вече обучението на ученици, ще трябва да изчакаме, за да създадем специалисти. В това направление Тракийският университет вече е пионер. Заедно с ръководството създадохме бакалавърска програма. Тя има за цел да създаде киберспециалисти, които са в полза на публичния и частния сектор", изтъкна в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR експертът по киберсигурност и директор на институт в Тракийския университет в Стара Загора проф. Илин Савов.





Според него всяка една услуга и желание са пряко свързани с дигиталния свят.

 

"Киберкултурата при децата трябва да нараства. Поради високия ангажимент на родителите да оцеляват в днешния труден живот, на малко им остава време да обърнат внимание на възпитанието на децата в киберсреда. МОН поема инициативата в свои ръце и създава една доста сериозна стъпка за ограмотяването на децата. Това ще даде резултат, но след време. Нищо не е същото вече. Специалистите в киберсредата не могат да изпитат комфорт. Винаги трябва да бъдат надграждани със знания", посочи специалистът.

 

Ученият бе категоричен, че страната е крайно време да вземе мерки, които да бъдат обединяващи.

 

"Нивото ни е плашещо ниско. Държава, общество и всеки отделен гражданин, родител, учител, ние трябва да се обединим спрямо тази пандемия, която се насочва с пълна сила. Много европейски държави и в други части от света са предприели продължаващо обучение и квалификация на целия административен състав на държавния апарат. Там имаме квалификация, която е на високо ниво, а не лозунги или кампанийни обучения, които са неефективни", отбеляза експертът.





Ще имаме проблеми, ако бъдем масово атакувани в киберпространството, подчерта проф. Савов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2195 |04.09.2024 Red Bull Soapbox Race 2024 завладява София на 14-ти септември със звездно жури, харизматични водещи и впечатляваща креативност . 10| 3177 |04.09.2024 Не бъдете спокойни. Точно каквото си помислихте е – имаме проблем! . 6| 2178 |04.09.2024 Закопчаха Грета Тунберг по време на протест срещу войната в Газа . 5| 2168 |04.09.2024 Елисавета Белобрадова: Загърбихме противоречията, защото най-важното нещо за българите е политическият дневен ред

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads