Реклама / Ads
8| 3341 |16.12.2021 НОВИНИ

Васко Начев за мораториума: По късата допирателна се опитаха да си осигурят спокойни коледни празници

.
Васко Начев Източник: стопкадър, Нова телевизия
Без съмнение, вчера беше един срамно тъжен ден за българския парламент и се надявам днес разумът да надделее, да има политическа воля, да излезе някой и да каже: „Извинявайте, ние сбъркахме вчера - забравете за този мораториум”. По късата допирателна се опитаха да си осигурят спокойни коледни празници и хората да бъдат доволни. Да, на първо четене наистина няма разумен човек, който да не си каже: „Ето, те мислят за нас”, без да си дават сметка как реално изглеждат нещата, приемайки такова нещо.
 

Това каза пред Нова телевизия енергийният експерт Васко Начев, който определи действията като „див популизъм”.

 

Според него има опция токът да бъде спрян след налагането на мораториума върху цените на електроенергията, но е малко вероятно да се стигне до това.

 

На въпрос какво би станало, ако мораториумът продължи да действа със срок до 31 март с декемврийските цени на тока, той отговори: „Това означава четири месеца да не се знае кой пие и кой плаща. Някой трябва да плати тази сметка. С вчерашния мораториум те не казват кой ще е той. Означава, че новото правителство се вкарва в коловоз, от който няма излизане”, заяви Начев.

 

По думите му едно от нещата, които трябва да бъдат направени незабавно, е да се изпълни със съдържание понятието „енергийна бедност”: „Всеки един българин да знае какъв е екзистенциалният минимум, в който се намира. Да се субсидира и подпомага този сегмент от обществото”.

 

Дали гласуването на мораториума е популизъм или неразбиране, Начев коментира: „Без съмнение, ГЕРБ има достатъчно опит.  Те умишлено го направиха. Освен, че знаеха, че ще подведат останалите, имат личен интерес това да бъде прието. Погледнете колко от депутатите на ГЕРБ са свързани с ВЕИ сектора. Бях направил проверка преди няколко години за 43-ото Народно събрание. От 240 депутати - 160 бяха свързани с този сектор”.

 

Той посочи, че вчера едно от предложенията на КЕВР е било да се намали субсидията за ВЕИ сектора. „Те се усетиха, че това веднага ще рефлектира върху тях и дайте да сложим мораториум още няколко месеца да са по старите правила, с по-висока субсидия”, подозира експертът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3670 |15.12.2021 Eнергодружествата за мораториума: Токът може да спре . 4| 3221 |13.12.2021 Експертът Васко Начев: Няма много възможности за овладяване на цените на тока . 3| 4212 |24.11.2021 Васко Тодоров: Кметът на София откри неизползваем мост между ”Люлин” и Западния парк . 8| 6655 |07.10.2021 Експертът Васко Начев: Хаос в Европа на газовия пазар, ЕК не признава, че е сбъркала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads