Реклама / Ads
1| 4823 |24.06.2020 НОВИНИ

Експерт: Пари за лечение има, кадри няма

.
Д-р Иван Кокалов
Не финансовият, а кадровият проблем е сериозният в системата на здравеопазването ни. Пари за лечение има, средствата в НЗОК ще стигнат. Това заяви д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК.
 

"В системата има много празни легла, в началото в битката с COVID-19 печелихме време - оборудвахме болниците с апаратура, с легла, с лекарства. Въпросът е сега да не се препълват интензивните сектори", каза той пред БНТ.

 

Кадрите са по-големият проблем, над 300 здравни служители - лекари, медсестри и друг персонал са заразени, а някои трябва да ги смени. Трябва тези хора да бъдат стимулирани, тези 1000 лева трябваше да бъдат раздавани на повече хора, защото се оказа, че голяма част от заразените медици са прихванали вируса при контакта им с пациентите, отбеляза той.


Д-р Кокалов обяви, че Касата няма специфична пътека за лечението на коронавируса, а такава за белодробни заболявания - пневмонии.


"Поради тази причина, когато не е усложнената ситуацията с даден пациент, тя върви по тази пътека, която е в рамките на 600 лева, но когато се усложни и се докаже, че е било необходимо и други мерки, се дават още пари. Парите на касата за всяка една пътека не стигат. Болните от COVID-19 в една част са болни и от други съпътстващи заболявания, но за да може да се обхванат всички заболявания, с които те влизат - диабет, сърдечно-съдови и др., няма как да му спрете лекарствата. Това значи, че вие харчите повече и от там идва всъщност харченето - не при специфичното лечение, а по-скоро симптоматичното, което е за съпътстващи заболявания", пресметна експертът.


По думите му нямат право лечебните заведения да искат PCR тестове на всеки, който влиза за лечение в болница.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 10015 |22.06.2020 Божков: Прокуратурата за пръв път разследва обективно. Да. Парите от банката стигнаха до мен и аз ги дадох на Б.М.Б. и В.И.Г. . 8| 4716 |22.06.2020 Банкомат пускал повече пари в Разград, призоваха ”късметлиите” да ги върнат . 6| 5383 |18.06.2020 Пламен Бобоков - задържан, въпреки платената парична гаранция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads