Петък, 14 Декември 2018, 20:20
Frognews
0| 3481 |31.05.2018

Експерт: В правния мир не е уредена защитата на данните от камерите на АПИ

.
Източник: БГНЕС
Никъде в правния мир, няма някаква уредба, по която да е уточнено как се достъпват, използват данните, събрани за засечените автомобили от камери на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ и това е видно, както от становището на Комисията за защита на личните данни, така и от различни становища от правоохранителни служби, които имат лесен достъп до тези данни.

Това заяви адвокат Емил Георгиев от „Демократична България“ по повод на проблемите с камерите на Агенция „Пътна инфраструктура“, след влизането на новия регламент на личните данни.

 

“От друга страна гражданите не са наясно, че данните им се заснемат, обработват и висят по разни сървъри за вечни времена – нещо, което е в пълно противоречие с всички основни принципи на защитата на лични данни. Номерата на личните автомобили са част от определението на личните данни, защото могат лесно да бъдат свързани със собствениците им“, добави адвокатът пред БНР.

 

От „Демократична България“ предлагат изменение в Закона за пътищата, с което да се уреди казусът в специалния закон: „С това ще вкараме основни принципи, а именно да са ясно определени целите, за които се събират данните, да са ясно определени сроковете, за които се събират данните и какво се случва с тях след изтичането на тези срокове. Трябва да има гаранции, че данните не се използват за по-дълъг период. Да са ясно разписани правните основания на базата, на които се достъпват данните, да са разписани вътрешните отговорности, да са видни технически и организационни мерки за сигурност – кой има достъп до тези данни, какво се случва при нарушение на сигурността на вътрешната система, кой има право на достъп от външните структури и при какви условия. Ние сме го описали с малко думи, но съдържателни. Трябва да се вземе предвид и вече влезлият в сила регламент GDPR.“

 

Колкото по-неясни са начините на обработката на личните данни, толкова по-големи проблеми следва да очакваме, смята адвокатът: „Ние от „Демократична България“ винаги ще настояваме доколкото се събира такава информация и тя се обработва, това да става по някакъв регламентиран начин, който задължително да предвижда възможност засегнатите да бъдат информирани“.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Експерт: България губи близо 2 млрд. лв. от катастрофи 2| 3112 |28.05.2018 . Експерт: Производството на розово масло трябва да излезе на светло 0| 3537 |04.05.2018 . Експерт: Инцидентът в Мюнстер е атентат на развихрил се пазарен тероризъм 4| 5772 |07.04.2018 . Експерт: Двамата беглеци са минали границата 5| 4471 |04.04.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах