Реклама / Ads
0| 4522 |31.05.2018 НОВИНИ

Експерт: В правния мир не е уредена защитата на данните от камерите на АПИ

.
Източник: БГНЕС
Никъде в правния мир, няма някаква уредба, по която да е уточнено как се достъпват, използват данните, събрани за засечените автомобили от камери на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ и това е видно, както от становището на Комисията за защита на личните данни, така и от различни становища от правоохранителни служби, които имат лесен достъп до тези данни.
 

Това заяви адвокат Емил Георгиев от „Демократична България“ по повод на проблемите с камерите на Агенция „Пътна инфраструктура“, след влизането на новия регламент на личните данни.

 

“От друга страна гражданите не са наясно, че данните им се заснемат, обработват и висят по разни сървъри за вечни времена – нещо, което е в пълно противоречие с всички основни принципи на защитата на лични данни. Номерата на личните автомобили са част от определението на личните данни, защото могат лесно да бъдат свързани със собствениците им“, добави адвокатът пред БНР.

 

От „Демократична България“ предлагат изменение в Закона за пътищата, с което да се уреди казусът в специалния закон: „С това ще вкараме основни принципи, а именно да са ясно определени целите, за които се събират данните, да са ясно определени сроковете, за които се събират данните и какво се случва с тях след изтичането на тези срокове. Трябва да има гаранции, че данните не се използват за по-дълъг период. Да са ясно разписани правните основания на базата, на които се достъпват данните, да са разписани вътрешните отговорности, да са видни технически и организационни мерки за сигурност – кой има достъп до тези данни, какво се случва при нарушение на сигурността на вътрешната система, кой има право на достъп от външните структури и при какви условия. Ние сме го описали с малко думи, но съдържателни. Трябва да се вземе предвид и вече влезлият в сила регламент GDPR.“

 

Колкото по-неясни са начините на обработката на личните данни, толкова по-големи проблеми следва да очакваме, смята адвокатът: „Ние от „Демократична България“ винаги ще настояваме доколкото се събира такава информация и тя се обработва, това да става по някакъв регламентиран начин, който задължително да предвижда възможност засегнатите да бъдат информирани“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4123 |28.05.2018 Експерт: България губи близо 2 млрд. лв. от катастрофи . 0| 4531 |04.05.2018 Експерт: Производството на розово масло трябва да излезе на светло . 4| 6951 |07.04.2018 Експерт: Инцидентът в Мюнстер е атентат на развихрил се пазарен тероризъм . 5| 5522 |04.04.2018 Експерт: Двамата беглеци са минали границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads