Реклама / Ads
1| 3064 |11.07.2024 НОВИНИ

Експерт: При смяната на лева с евро търговци ще опитват да мамят с рестото

.
Габриела Руменова
Един месец след приемането на еврото у нас все още ще можем да се разплащаме и в лева. В периода на двойното обращение, независимо в каква валута плащаме, търговецът ще ни връща рестото в евро. При липса на достатъчна наличност - рестото ще е изцяло в лева.
 

До забрана на "смесеното ресто" си стигна след предложение на "Ние, потребителите" по време на общественото обсъждане на проекта на Закона за въвеждането на еврото.

 

"Като гледаме примерите, които имаме и от другите страни и опасенията на нашите български потребители, най-сериозният риск се оказа търговците да закръгляват така, че да е в наш ущърб. Неслучайно и в проекта на закона е предвидено как точно ще се осъществява и превалутирането, и закръгляването след това", коментира основателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".


По нейни думи, за да бъдат защитени икономическите интереси на потребителите, трябва да има ясни правила и те да се спазват, което означава, че трябва да има и сериозен контрол.

 

"Нека да не се заблуждаваме, ще има некоректни търговци, които ще опитат да използват този период, за да се обогатят неправомерно", заяви Руменова през Bulgaria ON AIR.

 

Тя е категорична, че потребителите, които забележат, че търговците се опитват да заблудят клиентите си, задължително трябва да сигнализират на институциите.

 

"Добре е да информираме институциите, дори и в моментите, в които сме успели да си решим на терен въпроса, защото е много важно именно в този начален период да бъдат овладени и парирани всички опити на некоректните търговци да злоупотребяват с правата на потребителите", каза Руменова.

Според нея е необходимо да бъде започната информационна кампания, когато наближим до влизането ни в Еврозоната, за да бъде изяснено на българите какво и как точно ще се случва.

 

Според нея е необходимо да бъде започната информационна кампания, когато наближим до влизането ни в Еврозоната, за да бъде изяснено на българите какво и как точно ще се случва.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2976 |11.07.2024 Суша: Критично ниски нива на водата в част от язовирите у нас . 4| 2535 |11.07.2024 Депутатите питат за "Боташ" и бития от полицай младеж на "Градина" /видео/ . 6| 8573 |11.07.2024 Иво Инджев: Индиецът Моди преподаде на Путлер урок по загриженост за живота на сънародниците (си) . 2| 2877 |11.07.2024 Пленарният ден започна с протест и декларация за Доспат /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads