Реклама / Ads
16| 3092 |21.04.2021 НОВИНИ

Експерт: Русия води хеви метъл дипломация спрямо Запада

.
Действията на Москва спрямо Запада са част от стратегия, която британският анализатор Марк Галеоти нарича хеви метъл дипломация. Русия не прибягва до открита война, но прибягва до сплашване, до диверсии чрез премествания на въоръжени сили по границите с Украйна и НАТО. Това заяви Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество пред Bloomberg TV Bulgaria.
 

"Дипломацията на Москва цели да обезкуражи Запада и да създаде обстановка на несигурност, като покаже, че всякакви действия срещу Русия биха срещнали твърде силен и решителен отпор", посочи той.


Според Димитров Русия "опипва почвата", за да види колко решителен е Западът в намеренията си да защити Украйна. "В момента въпросът е какви гаранции биха дали западните държави за териториалната цялост на Украйна и какви ответни мерки, които да предупредят Русия, че цената на последваща агресия ще бъде твърде висока, т.е. неприемливо висока".

 





Той отбеляза, че Украйна отдавна се стреми да стане член на НАТО, но това вероятно няма да стане скоро: "Западните държави, особено европейските съюзници в НАТО, не са склонни да приемат Украйна, защото се опасяват, че това може да отвори пътя за една скорошна голяма война в Европа, каквато те искат да избегнат. Другото е, че Украйна все пак загуби територии... досега не се е случвало в НАТО да бъде приета държава, която да не контролира цялата си територия".

По думите му Черноморския регион и Балтийския се оформят като една от двете точки на остра военна конфронтация между Русия и Алианса.


"България е на предната линия на военното противопоставяне с Русия като съюзник от НАТО. Не бива да забравяме, че България е енергийно обвързана с Русия, така че е малко двустранна българската политика".


Експертът коментира и поведението на Русия спрямо опозиционера Алексей Навални, което той определи като показателно за готовността на руските власти да действат брутално.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5570 |21.04.2021 Путин: Нито една държава да не прекрачва ”червените линии” на Русия . 10| 3376 |20.04.2021 Манолова: Чакаме Слави. Разговори за коалиция още не водим . 60| 3781 |19.04.2021 Атлантическият съвет: България незабавно да прекрати зависимостта си от Русия . 24| 8492 |18.04.2021 Русия напуска Международната космическа станция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads