Реклама / Ads
19| 11221 |19.01.2020 АКТУАЛНО

Експерт: Сливен е пред воден режим, секторът у нас се управлява от хореограф, историк и юрист

.
Трите най-важни поста в България, по отношение на управлението на водата, се заемат от хореограф, историк и юрист. Съгласен съм, че министърът не трябва да разбира от всичко, но в случая става въпрос за пълен тюрлю гювеч. Това заяви най-дълго управлявалият експерт във водния сектор на екоминистерството у нас Асен Личев по НТВ.
 

„Ако аз бях поканен да заема поста на министър на МОСВ, първото нещо, което щях да проверя, е върху какво мога да влияя и върху какво - не, от нещата, за които ме карат да се подписвам. Огромната грешка на Нено Димов е, че въобще се е съгласил да подписва графиците за язовирите. Това обаче не е работа на инженерите. Системата е сгрешена“, смята експертът.

 

„По мое мнение трябва хората, които правят графиците на място, да носят и отговорност за справката”, коментира от своя страна икономистът Владимир Каролев.

Личев обясни, че не може да каже дали екоминистърът е бил подвеждан.

Според Каролев основният проблем е безхаберието, като по негови думи то се умножава. Каролев каза още, че според доклади, до 2022 г.






„12 млрд. лева трябва да влязат във водния сектор. Новосъздаващият се ВиК холдинг ще бъде с бюджет 1 млрд. лева, а и той ще се занимава само с довеждащата инфраструктура до ВиК системите на града – тоест язовири и магистрални водопроводи?“, пита се той.

 

„Ако сте чели оскъдната информация за функциите на холдинга, единственото, което може да се направи като генерален извод, е, че той ще се занимава само с държавни дружества. Те например са отчели, че „Софийска вода” е добър оператор и не заслужава чужда помощ”, коментира Личев. Там обаче оставали 15 общински и няколко частни дружества.

 

„По публичните данни, които има към този момент, потенциално застрашен от воден режим е само град Сливен със състоянието на язовир „Асеновец”. Ако не падне сняг до 15 март, към май месец може да се наложи и там да има режим”, обясни Личев. Той допълни, че водата не е обикновен търговски продукт, а е наследство, което трябва да бъде опазвано и съхранявано за поколенията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8575 |18.01.2020 Д-р Нигяр Джафер: Казаното от д-р Дечев предизвика фурор, проблемите са дълбоки . 20| 11675 |14.01.2020 Методи Андреев пред Фрог: Ревизоро като нищо ще сложи акциз на водата . 4| 4973 |04.01.2020 Американски лингвисти определиха ”те” за дума на десетилетието . 7| 13050 |21.12.2019 Стоян Тончев пред Фрог: Информирам европейските институции как фенове на Гешев заплашват свободата на словото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads