Реклама / Ads
4| 4864 |08.02.2019 НОВИНИ

Експерт в здравеопазването и журналист: ТЕЛК трябва да бъде закрит

.
Д-р Стойчо Кацаров и Мария Чернева
ТЕЛК трябва да бъде закрит. Тази система маже дупките с хоросан на здравеопазването. Лекарите в ТЕЛК не решават нито един проблем на здравната система, но тя ги издържа, от нашите пари, от бюджета на болниците. Дуги осигурители или застрахователи, а не НОИ, биха могли да предложат пакет от услуги и всеки гражданин сам да прецени дали и за какво да се осигурява.
 

Това е мнението на председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров и на здравния журналист Мария Чернева, което те изразиха в предаването "Лице в лице" по бТВ.

 

Тази система не почива на логика. ТЕЛК може да се реформира като се премахне, беше категорична бе Чернева.

„ТЕЛК сам по себе си е абсурдна система, не почива на никаква логика и само създава пороци и не ги решава. Сега с приемането на Закона за личната помощ и Закона за хората с увреждания този порок още повече се задълбочава”, допълни журналистът.

 

Според нея единственият отговор на това как да се спрат злоупотребите е просто ТЕЛК да бъде закрит. "Това не означава, че някой ще вземе помощите на хората. Би могло да означава само нещо друго – че те биха могли да получават много по-адекватна помощ спрямо състоянието си”, заяви още Чернева.

 

Тя допълни, че сега има предпоставки корупционният натиск да се увеличи още повече. „Първо, ТЕЛК вече е бетониран и двата закона – и за личната помощ, и за хората с увреждания. Там хапката, която идва с едно решение на ТЕЛК, става много по-голяма. Ако досега някакви месечни обезщетения бяха обвързани с гарантиран доход, то сега се обвързват с линията на бедност, която е в пъти по-голяма. Плащанията вече стават много повече, тоест сега много повече хората ще имат интерес да си платят, за да получат по-висок процент и да получават повече пари”, аргументира се Чернева.

 

"Тази система маже дупките с хоросан на здравеопазването" каза журналистът. По думите й не може да се обвързва ТЕЛК правото на лична помощ, защото чрез личната помощ човек с нужда от нея се подобрява, а с това му я отнемат и той отново се влошава, обясни Чернева.

 

"Лекарите в ТЕЛК не решават нито един проблем на здравната система, но тя ги издържа, от нашите пари, от бюджета на болниците. Не съм съгласна моите осигуровки да покриват порочните практики ТЕЛК, те трябва да отиват за здравеопазване. Няма как да се оптимизират всички плащания под шапката на ТЕЛК", заяви още здравния журналист.

 

Стойчо Кацаров отбеляза, че пенсията за инвалидност е обезщетение за осигурителен риск. „Ние сме задължени всеки месец върху нашите доходи осигуровка, която покрива и риска да изпаднем в състояние на трайна неработоспособност. И когато изпаднем в такова състояние, НОИ изплаща пенсия за инвалидност. Аз казвам, че първо, това може да не е задължително, и второ, не е задължително да бъде в НОИ”, допълни той. Според него други осигурители или застрахователи биха могли да предложат подобен пакет от услуги и всеки гражданин сам да прецени дали да се осигурява за този риск, дали това да е за всички състояние или само за някои от тях – например за зрението или за слуха си. По думите му по-либерален подход ще даде много повече възможности и ще има по-малко основание за търкания и конфликти между хората и институциите.

 

Според д-р Кацаров е преувеличено  твърдението за стотици милиони левове за корупция, защото броят на регистрираните в България не е чак толкова голям.

Старата наредба е давала възможност на комисията да преценява процентите от-до и да сумира проценти от различни заболявания. Това е давало възможност за един диапазон, чрез който е можело да бъдад дадени 50 или 80 % на един човек и двете са верни.

 

"Идеята която се залага в реформата за медицинска експертиза цели намаляване на разходите за тази дейност, заради това няма как да получи подкрепа от хора, на които им казвате, че ще им намалите парите", обясни в края на разговора д-р Кацаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4409 |08.02.2019 Ще има рязък скок в цената на горивата през лятото, алармират експерти . 3| 4264 |07.02.2019 Експертиза: Убиецът на Виктория е вменяем, ще бъде съден . 9| 4440 |07.02.2019 Експерт: Концепцията на Каракачанов за ромите е скандал и погазване на Конституцията . 4| 4355 |06.02.2019 Експерт: Банева трябва да води кампания за евродепутат от ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads