Реклама / Ads
5| 7122 |08.01.2019 НОВИНИ

Експерт пред Фрог: В здравното ведомство действат зловещи механизми, на власт са мракобесието и лицемерието

.
Димитър Евлогиев
Хората и институцията в частност, призвани да установяват проблемите не смеят да го направят – защото ще бъдат преследвани и уволнени. Зловещите механизми за неформален натиск превръща истината за сектора в непостижима мечта. На власт са мракобесието, лицемерието и посредствеността.
 

Това каза пред Фрог нюз здравният експерт Димитър Евлогиев. Припомняме ви, че в качеството си на бивш главен секретар на „Медицински одит“ разкри множество престъпни схеми във въпросното ведомство.

 

Подобна система, разбираемо е крайно нестабилна и е на път да рухне под тежестта на собствената си глупост и наглост, което налага непрекъснати мерки по заздравяването и. Но когато мерките не са в насока да свалят малко от тежестта, тоест да се премахват корумпираните и некадърните, а целия ресурс се влага в „потушаване на скандала“ това води до укрепването на фалшиви ценности.

 

В резултат имаме налице това което е сега – един трудно подвижен мастодонт, неспособен да се превърне в лебеда, който всички очакваме. За това и аз лично очаквания за новата 2019 г. нямам – дано нещо се промени, но с наливане в основите на една прогнила система нищо не ще се постигне освен, че временно мастодонтът ще продължи да седи изправен, а това е вредно за всички ни. Необходими са нови лица, които първо да са човеци, после чиновници и най накрая евентуално и политици.







В исторически план е доказано, че система в подобен вид няма кой да я крепи вечно, включително и най-заинтересованите. Отбелязвам, че проблемът не е в отделна агенция, инспекторат или дирекция, а в отделните хора. Хората, които разполагат с информация, призвани и овластени са по закон да действат, но въпреки това мълчат и бездействат. Склонените по робски главици са „на мода“ в българската администрация, защото единственото политически приемливо поведение в случая е да се твърди, че проблем в системата няма, а ако все пак има – то те не са по наша вина. Политиката „на заровените в пясъка глави“ е личен и заразен пример. Веднага се мултиплицира надолу по веригата и в резултат имаме група послушници, които са шашардисани всеки път, когато някое дете заяви че „царя е гол“. Примери много.

 

Пациент каза, че „царя е гол“ и веднага се свиква работна група сякаш това е първия пациент, пострадал от липса на достъп до здравеопазване. Служител заявява, че „царя е гол“ и ръководствата на различни институции започват да се надлъгват кой е виновен, и че за първи път чуват за проблемите в иначе подопечните им структури. Така не се работи. Не може лъжата и демагогията да са стил на работа, а липсата на лично достойнство да се превръща в условие за заемане на ръководен пост в българската администрация.


Какво още разказа Димитър Евлогиев, вижте в рубриката „Интервю“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4099 |07.01.2019 БСП ще гласува предизборната платформа за евроизборите на 26 януари . 4| 4827 |07.01.2019 Роми пребиха военен, полицията предотврати масов бой . 0| 3792 |07.01.2019 Близо 20% по-високи товари отчете ЧЕЗ Разпределение през почивния 6 януари . 0| 4222 |05.01.2019 МВнР предупреждава за снеговалежи в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads