Реклама / Ads
0| 31545 |11.03.2022 НОВИНИ

Експертът Васко Начев: Спре ли подаването на руски газ към България, компенсираме само до 40%

.
Васко Начев
”Ако спре подаването на руски газ към България можем да компенсираме до 40%. Остава дефицит от 60%, който няма от къде да бъде запълнен. С Чирен ще издържим до месец, а след това ще паднем под 40%. След това ще се намалят мощностите в промишлеността. Това прогнозира енергийният експерт Васко Начев.
 

"Ако нещо се случи - първо ще бъде при нефта, а последното към, което ще се посегне е природният газ", посочи експертът пред "Евроком".


"Без съмнение двата големи газови проекти "Северен поток 2" и "Турски поток" помагат за своеволията в Украйна днес", това заяви енергийният експерт Васко Начев в предаването "ЕвроДикоФ" на телевизия "Евроком".


"Най-атрактивен е газопроводът "Ямал". Това е мястото, което бих нарекъл невралгична точка. Руснаците често намаляват количеството по този газопровод, за да бъде наказана Полша заради транзитните такси", подчерта той.


"Северен поток 2" не е да се увеличи количеството газ за Европа, а за да балансира системата. Балансът на газовите връзки беше Украйна с нейните 30 млрд. кубични метра газ в хранилищата. Русия иска да изключи тези възмоности и за това ѝ е нужен "Северен поток 2", изтъкна експертът.


"В най-добрия вариант илиза дефицит от 60 млрд. куб. метра, които Европа няма от къде да вземе. Тук всичко е на максимум, втечнен газ, вътрешен добив и т.н....Европа се усети и Тимерманс заяви, че Стария континент ще се откаже от 2/3 от от руския газ. Това са показали самите им разчети. Това е реалността", каза още Начев.


"Грешната европейска политика започна от 2015-та, а това е резултатът от това. Европа не беше готова да мине към въглеродно-неутрална енергия. Трябва да има силни и балансиращи мощности, защото не винаги има слънце....,а ядрената централа не може да се спира и пуска през ден", добави енергийният експерт.


"Германия е основната причина за цената на електроенергията у нас. Ние сме в една енергийна система. Когато няма слънце и вятър в Северна Европа се стига до недостиг, а ние с нашите мощности го захранваме", каза още Начев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3980 |07.03.2022 Експертът Николай Василев: Държавният резерв е пълен, за гладни години не може да говорим . 0| 3083 |02.03.2022 Българският тенисист Васко Младенов се прибра от Киев . 10| 23475 |22.02.2022 ПР експертът Ирина Тенчева: Следващият кмет на София ще бъде Борис Бонев . 4| 3086 |18.02.2022 Експертът Начев не смята, че цената на горивата у нас ще достигне 3 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads