Реклама / Ads
1| 2343 |06.07.2024 НОВИНИ

Матю Болдуин, ЕК: България може да избяга от руската зависимост чрез слънчева, вятърна и ядрена енергия

.
"Енергийният преход и освобождаването от зависимостта от руски газ са като скачени съдове", посочи заместник генералният директор в DG ENER, енергийния отдел на Европейската комисия "Слънчевата енергия, за която България има много производствени мощности, идва от самата държава - т.е. източникът на енергия е тук, в страната. Същото важи за вятърната и ядрената енергия. По този начин се избягва зависимост в бъдеще време".
 

Украйна няма да поднови договора за транзит на руски газ през територията си, който изтича в края на годината. Това отново бе потвърдено от властите в Киев през седмицата, макар че руският енергиен министър Александър Новак заяви, че Москва е готова да продължи да пренася синьо гориво по този маршрут.





Въпреки че голяма част от европейските държави правят всичко възможно да ограничат употребата на руско синьо гориво, част от тях, сред които Австрия и Унгария, все още са зависими от доставките му през Украйна.

 

В същото време Европа наскоро одобри 14-тия санкционен пакет срещу Москва заради бруталната ѝ военна агресия, който за първи път включва и втечнения природен газ. Как това ще се отрази на енергийното потребление на Европа? 

 

"Досега не сме налагали никакви санкции върху природния газ, а само на други енергийни продукти като петрола. Сега за първи път въвеждаме ограничения, свързани с втечненото синьо гориво", каза пред БНР Матю Болдуин, заместник генерален директор "Енергетика" в Европейската комисия. "Те са насочени към начина, по който то достига до страните - членки на Европейския съюз. Разбира се, санкциите изискват единодушие и отнема много време за постигането му. Междувременно страните използват други способи за ограничаване на употребата на руски природен газ".

 

"За да илюстрирам процеса, през 2021-ва 45 процента от газа в Европа идваше от Русия. Днес този дял е свит до 15 на сто. Постигнахме го чрез различни мерки - първо, намаляване на употребата на синьо гориво, след това - на енергия като цял. Освен това имахме рекордно високи запаси от природен газ, които да ни позволят да преминем през зимата. Разбира се, дадохме още по-голям тласък на зелената трансформация".





"Енергийният преход и освобождаването от зависимостта от руски газ са като скачени съдове. През последните две години капацитетът за соларно и вятърно производство на енергия нарасна с повече от една трета. Това вече ни спести 24 милиарда кубични метра природен газ. Само за миналата година в България капацитетът за производство на слънчева енергия се удвои.

 

Обобщено казано, наше общо усилие е да намалим употребата на природен газ като цяло, особено на руски газ или да го заменим, където е възможно. Ще отворя само една скоба - диверсификацията на източниците на ядрено гориво също е част от усилието да ограничим употребата на руски енергоизточници. Друг ключов приоритет е да използваме все повече възобновяема енергия.


Накрая, но не по важност, ще обърна внимание на новата инициатива за съвместни енергийни покупки за нуждите на Европейския съюз. Наистина се удивих от огромния интерес на компании от цяла Европа и особено тук - в Централна и Източна Европа. Регистрираха се повече от 180 компании и бе заявена необходимост от повече от 90 милиарда кубически метра газ. Всичко това напълно законово изключва газ, доставян от руски компании".

 

"В края на годината изтича договорът за транзит на руски газ през Украйна. По очевидни причини той няма да бъде подновен, но държави като Австрия, Унгария и Словакия ще изпитат трудности", посочи той.

 

"Сигурността на доставките на национално, регионално и европейско ниво е абсолютен приоритет. Работим с всички тези държави, за да сме сигурни, че няма да изпитат трудности и ще успеят да си набавят достатъчно природен газ от алтернативни доставчици. Мисля, че за всеки е ясно, че този договор изтича и съм убеден, че заедно със засегнатите държави намерихме решение".







"Ясно е, че през Турция влиза природен газ с руски компонент, но не знаем какъв процент от съдържанието произхожда от руските находища. Една от целите, поставена и в RepowerEU - плана на ЕС за ускоряване на прехода към чиста енергия - е опитът да се идентифицират източниците, да се подобри проследяването и употребата на руски газ реално да се свие до минимум", каза още той.

 

"Слънчевата енергия, за която България има много производствени мощности, идва от самата държава - т.е. източникът на енергия е тук, в страната. Същото важи за вятърната и ядрената енергия. По този начин се избягва зависимост в бъдеще време. Един позитивен развой като последица от тази ужасна война е, че има нов тласък към диверсификацията и по-екологосъборзните източници на енергия".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 2538 |06.07.2024 Петков: Омръзна ми внушения, няма да преговаряме с "Възраждане"! . 6| 2310 |06.07.2024 Цветанка Андреева: Радев може да даде третия мандат на ИТН . 0| 3139 |06.07.2024 Майките на Ани и Явор не могат да простят: Тази присъда не показва, че животът е безценен в България . 6| 3240 |06.07.2024 ISW: Путин се среща с Орбан, за да каже, че иска унищожаване на украинската държавност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads