Реклама / Ads
0| 4072 |25.03.2022 НОВИНИ

Експерти: Ако руският газ спре, за България и Европа ще настанат много тежки времена

.
Трайчо Трайков, Явор Куюмджиев Източник: стопкадър, Нова телевизия
Ако утре спре руския газ, и за България, и за Европа, ще настанат много тежки времена. В краткосрочен план. Това прогнозира бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.
 

Причината е проста – прехвърлянето към други производители теоретично е възможно, но е функция на два основни проблема – цена и технически възможности. Цената при всички случаи ще бъде по-висока, защото заместването на източниците няма как да стане утре – няма достатъчно терминали, няма достатъчно кораби, няма достатъчно свободно производство в целия свят“, обясни той в ефира на Нова телевизия.

 

„Това, че ще трябва да плащаме в рубли за газа – няма да се случи нищо особено. С нашите евра ще си купуваме рубли, след което ще си купуваме газ. И нефт, защото президентът Путин каза всички енергийни ресурси от неприятелските страни“, допълни той.

 

По думите на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков въвеждането на рублата като терминология  в целия контекст на закупуването на руски газ е техническо.

 

„Защото страните, които купуват газ и нефт и сега в долари, сега ще купуват рубли. Но доларите и еврото ще попадат и в двата случа в Русия. Но сега първо ще се плаща в рубли първо на доставчика, а не както беше преди – доставчика да се разплаща след това в Русия в рубли. Това безспорно обаче създава доста голяма техническа бъркотия. Защото голяма част от действащите договори на всички тези страни са в долари. Около 60 на сто от продажбите на Русия са в долари – останалото е в евро“, категоричен е той.

 

„Това е едно допълнително усложнение в една и без това абсурдно сложна ситуация заради войната. Това е ново ниво на проблемите“, коментира Трайков това, че България до края на годината има действащ договор за доставки на газ с „Газпром”.

 

„Ние нямаме много избор, защото на този етап нямаме голям избор откъде другаде да вземем газ“, каза на свой ред и Куюмджиев.

 

„Има проблем с това, че Централната банка на Русия е сред санкционираните, защото не може да се купуват от нея рубли“, допълни Трайков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3624 |25.03.2022 Урсула фон дер Лайен: ЕС няма да позволи руският газ да се плаща в рубли . 0| 3395 |24.03.2022 Мика Зайкова: Ако войната не спре, светът е обречен на глад. Оризът става 10 лева . 0| 9379 |23.03.2022 Вижте кой е руският генерал, който ръководи чудовищните зверства в Мариупол . 0| 6238 |21.03.2022 Украинското разузнаване: Отравяне, внезапна болест, злополука – руският елит обмисля отстраняване на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads