Реклама / Ads
8| 5406 |09.12.2010 НОВИНИ

Експерти: Партиите у нас генерират корупция

.
Българите силно припознават политическите партии като генератор и носител на корупция. Това сочат данни от изследване на "Прозрачност без граници", което показва къде се намира България сред още 86 страни в корупционните тенденции.
 

Изследването показва, че и гражданите могат да повлияят на антикорупционни практики, каза пред БНР Диана Ковачева от "Прозрачност без граници", като посочи основните причини за затвърждаване на корупционните тенденции у нас.

По думите й, за да се избегнат проблеми с властите, най-често хората са склонни да дадат подкуп и да се измъкнат по някакъв начин. Това означава, че няма никакво съмнение за съществуването на корупционно представление, в което участват и двете страни –този, който предлага, и този, който е готов да вземе подкупа.

Днес представяме и едно много интересно изследване, свързано до някаква степен с Деня за противодействие на корупцията, каза Ковачева. То е свързано със значението на давностните срокове за справяне с корупционните престъпления. Това изследване е интересно и за България, тъй като спомняте си през годините доста дела бяха прекратени по давност. Също така доста преписки, разследвания на практика никога не стигнаха до съд, защото бяха забравени в нечие чекмедже, допълни тя.

В същото време данни от наскоро проведено проучване на "Трансперънси интернешънъл" показват, че светът е станал по-корумпиран отколкото е бил преди три години. Близо 56 % от интервюираните заявяват, че страната, в която живеят, е станала по-корумпирана, съобщава Би Би Си.

Според "Трансперънси интернешънъл" политическите партии се определят като най- корумпираните институции, като 50 % от хората смятат, че техните правителства не са способни да се справят с корупцията. Всеки четвърти признава, че е давал подкуп през изминалата година. Близо 29 % от подкупите са отивали при полицаи, 20 % към административни служители и около 14 % към членове на съдебната власт.

Афганистан, Нигерия, Ирак и Индия оглавяват списъка на най-корумпираните страни. След тях се нареждат Китай, Русия и повечето държави от Близкия Изток. В дъното на класацията попада Дания. Според изследването близо 19 % от българите са давали подкуп през изминалата година.

В същото време проучване на Би Би Си показва, че корупцията е най-обсъжданият проблем в света като всеки пети анкетиран заявява, че е обсъждал въпроси, свързани с даването на подкуп през изминалия месец.

Корупцията измества от общественото съзнание проблеми като климатичните промени, бедността, безработицата и нарастващите цени на храната и енергията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5323 |28.11.2010 Цветанов: Организирана престъпност и корупцията се припокриват . 4| 5001 |23.11.2010 ГЕРБ изгониха партиите от пазарите . 4| 5150 |27.10.2010 РЗС уличи човек на Цветанов в корупция и злоупотреби . 6| 5140 |26.10.2010 Българите 73-ти в света по корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads