Реклама / Ads
6| 5142 |26.10.2010 НОВИНИ

Българите 73-ти в света по корупция

.
България се нарежда на 73-то място в света при изследването на индекса за възприятие на корупцията, изготвен от международната асоциация Transparency International. Корупционният индекс на страната ни за 2010 година се е понижил с 0,2 пункта – от 3,8 на 3,6.
 

В изследването са включени общо 178 държави от целия свят, като 0 пункта е възприятието за най-висока корупция, а 10 – за най-ниско.Корупционният индекс е комплексен индикатор, базиран на информация, получена от оценката на чуждестранни представители на бизнеса, както и анализатори и експерти от целия свят.

За поредна година отличниците в борбата с корупцията са скандинавските държави и в частност Дания, която е с индекс 9,3.Следват Нова Зеландия, Сингапур и Финландия, а в дъното са Афганистан, Мианмар (и двете с индекс 1,4) и Сомалия с индекс 1,1.България, Румъния и Гърция имат най-ниски индекси на възприятие в целия ЕС, посочи изпълнителният директор на Асоциация “Прозрачност без граници” Диана Ковачева.

Според нея липсата на единност между изпълнителната и съдебната власт в страната ни изпраща сигнали към чуждите инвеститори и това влияе негативно върху индекса на възприятието на корупцията.

“Този индекс не измерва кое правителство е най-корумпирано, а отчита нивото и разпространението на корупцията в цялото общество”, уточни Ковачева.

От своя страна политологът Огнян Минчев отчете, че намалението на българския индекс е симптоматично с оглед политическите събития в страната.

През изминалата година имаше повишение на индекса вследствие на политическата промяна в страната, но тази година “декларирането на политическа воля не е достатъчно за поддържане на високите резултати”, допълни Минчев.

Той посочи още, че има връзка между ниските резултати на България в битката срещу корупцията и зависимостта на българската енергетика от руски компании.

Политологът подчерта, че Русия е на 154-то място в класацията, а “руските институции и бизнес корпорации възпроизвеждат критично ниско равнище на прозрачността при осъществяването на своята дейност”.

"Не може 100% да си зависим от страни и институции, които са на дъното на таблицата, и да очакват да растеш към нейния връх", подчерта Минчев.

Според изследването средният индекс на възприятието на корупцията в ЕС е 6,3 пункта, а този за страните от Югоизточна Европа е 4,0.

Отличник в региона по отношение на борбата с корупцията за 2010 година е Естония с 6,5 пункта, а Турция изпреварва повечето балкански страни с индекс 4,4 пункта.

“Резултатите от тазгодишния Индекс за възприятие на корупцията показват отново, че тя е световен проблем, който трябва да бъде взет предвид при изработването на глобалните политики за реформи”, отбелязва в заключение докладът на Transparency International.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4938 |24.10.2010 АФП: Българите - факири в измамите . 2| 5419 |18.10.2010 Българите висшисти все по-малко в сравнение със страните от ЕС . 26| 5435 |15.10.2010 Янев топна вицепремиер за корупция, иска спецкомисия . 4| 4767 |12.10.2010 Германски медии: Българите посрещнаха Меркел като царица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads