Реклама / Ads
13| 8326 |03.11.2014 НОВИНИ

Експерти предупреждават: Домашната ракия може да убива

.
Домашната ракия е опасна, особено, ако се прави от изгнило грозде, развалени от дъждовете плодове, от стари компоти и мухлясали мармалади. За това предупреждават учени и токсиколози.
 

Оказва се, че точно сега е активният сезон за варене на домашна ракия като всеки майстор крие грижливо своята рецепта за производство. Специалистите са категорични, че домошарката съдържа вредни съставки като метилов алкохол и тежки метали. Причината е, че в приготвения в домашни условия алкохол, не се влагат само здрави плодове, но и изгнили. Освен това много от производителите слагат в джибрите и стари компоти, сладка, вино и много други продукти, които вече не могат да се консумират. В резултат на това качеството на продукцията е много ниско, а готовата ракия често е опасна за здравето.

 

Според проф. Маринов домашният алкохол води до смърт, ако от плодовете не се извадят костилките, защото при ферментация те отделят опасната за човека циановодородна киселина. Тя блокира дишането и може да убие пияча.

 

Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. А и самите казани, колкото и добре да са направени, нямат т. нар. степен на разделяне, която да успее да отдели в максимална степен метиловия спирт и по-тежките ферментационни алкохоли, които имат наркотично, нервoпатологично и нервотоксично действие. Метиловият спирт може да доведе до слепота, проблеми със слуховия нерв, да порази мозъка. Ако производителят пропусне момента на варене и остави твърде дълго плодовете да ферментират, те се превръщат в оцет. Така, когато започне варенето на джибрите,  оцетната киселина се свързва с етиловия спирт до получаването на етилацетат – вещество, което се абсорбира в черния дроб и нарушава мастния обмен на организма, коментираха специалисти. Това от своя страна води до цироза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4648 |30.10.2014 Експерти: Евтиният бензин поврежда автомобилите . 18| 9549 |29.10.2014 Заблуда е, че домашната ракия е хубава и безопасна . 3| 4873 |15.10.2014 Експерти: Малко й трябва на КТБ, за да се оздрави . 12| 4898 |09.10.2014 Експерти: Трябва да се състави кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads