Реклама / Ads
6| 3460 |15.03.2023 НОВИНИ

Експерти: Сваленият американски дрон е провокация, но няма да има ескалация между САЩ и Русия

.
Свалянето на американския безпилотен самолет над Черно море категорично е вражеска провокация от страна на Русия, заяви пред Нова телевизия бившият министър на отбраната Тодор Тагарев. Йордан Божилов пък е категоричен в ефира на bTV, че инцидента няма да доведе до сблъсък между Москва и Вашингтон. Същото прогнозира и Милен Керемедчиев пред БНТ.
 

Йордан Божилов допусна, че е възможно да има допълнително развитие на войната, ако руснаците тръгнат да търсят сваления снощи американски дрон в Черно море. Според Тагарев обаче промяна в отношението ще има и при обратен сценарий - ако САЩ изпратят кораб, който да събере останките на дрона. 

 

“Ако това е кораб, той няма да е учебен кораб, а ще е боен, няма да влезе сам. Този случай ще промени отношението на Вашингтон,  а и на европейски столици, към тази политика да не се провокира Русия. Виждаме, че тази политика за Русия не значи нищо, Русия приема това като слабост и прави каквото си иска”, каза Тагарев.

 

От Белия дом определиха случилото се като “безразсъдно поведение”. Според Министерството на отбраната на Русия техен самолет не е влизал в контакт с безпилотния летателен апарат (БЛА). Руският посланик във Вашингтон твърди, че летателният апарат се е разбил след "рязко маневриране".

 

От Института за изследване на войната също считат, че случилото се няма да доведе до нова ескалация на конфликта и пряка конфронтация между Кремъл и Белия дом. 

“Вероятно лично Путин е бил ангажиран при това решение. При този случай САЩ дават първа загуба във войната между Русия и Украйна”, коментира Тагарев пред Нова телевизия. 

 

Той посочи, че не вижда случайност в инцидента - става дума за преднамерени действия на пилотите. 

 

“Руските пилоти са проигравали такива казуси. Те са опитали няколко начина да свалят дрона. Единият е като застанат пред него и дронът попадне под струята им. Тя е изключително силна, това рязко нарушава аеродинамиката на дрона, той лесно губи управление. Вторият е като са пускали гориво. Третият е, това, което казва и американската страна, че е имало механичен контакт между един от самолетите и витлото на дрона. Това е много рисково. Този дрон не маневрира бързо, лети със сравнително ниска скорост, по стабилна траектория. Не изключвам също така вероятността да е имало и стрелба срещу дрона”, каза Тагарев.

 

Според Милен Керемедчиев такъв инцидент е щял да се случи “рано или късно”. 

 

“Черно море е най-горещата точка за контакт между руските въздушни сили и тези на НАТО. Над Черно море непрекъснато летят разузнавателни и бойни самолети. Въпреки че става над територия, която се води международни води, все пак се приближава много близо до Крим, където е точката е за най-голям конфликт между Русия, САЩ и страните членки на НАТО", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3100 |15.03.2023 Битката за Бахмут продължава. Сваленият американски дрон няма да доведе до сблъсък между Москва и САЩ . 5| 2808 |15.03.2023 Москва отрича да е сваляла американски дрон над Черно море. Било "провокация" . 6| 4346 |14.03.2023 Военното министерство на Русия: По американския дрон не е стреляно, рязка маневра го е свалила . 26| 6773 |14.03.2023 Руски изтребител Су-27 удари американски дрон над Черно море /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads