Реклама / Ads
15| 5660 |03.05.2012 НОВИНИ

Експерти: Текстове в Закона за гражданската конфискация водят към произвол

.
депутатите работиха по нощите
В закона не важала амнистията, невменяемостта и дори смъртта - наследниците също отговарят. Имало и нещо обидно в начина, по който се действа сега с денонощен депутатски труд.
 

Става въпрос за добре обявено желание за отнемане имушеството на хората, които са го придобили незаконно. Но законът няма да може да работи, каза по БНР независимият депута Димитър Чукарски в коментар на Закона за гражданската конфискация.

Законът не може да бъде отнесен нито към гражданското, нито към административното, нито към наказателното право. Той не само не ги надгражда, но и има противоречие. Огромните права на териториалните директори на тези звена също са нещо притеснително.

Искаме да бъде ясeн кръгът от лица, които са придобили имущество незаконно. Създаваме институция, която единствено да консумира пари от държавата.  Много от текстовете водят към произвол. Това е закон, в който не важи амнистията, невменяемостта и дори смъртта - наследниците също отговарят.

Българските депутати са избрани от народа, не може европейски експерти да ни казват какво трябва да направим. В евроинституциите нямa такъв вид законодателство - такива закони има в Ирландия, Испания и Италия предвид престъпните групировки, които съществуват там /ИРА, ЕТА  и Камората/. Законът би си заслужавал, ако незаконното имущество стане част от държавата, а не се харчат допълнителни пари с неясен резултат.

Адвокат Иван Тодоров припомни, че той и професор Герджиков в един момент са препоръчали такъв закон, но има нещо обидно в начина, по който се действа сега едва ли не с денонощен труд. Не бих казал, че ГЕРБ гори от желание да приеме закона. До голяма степен това става под външен натиск. Това, което се променя, е по-скоро с отрицателен ефект. Всичко това е пиар - заради оценката на Европейската комисия, която, впрочем, не е  винаги толкова задълбочена, колкото си мислим ние, каза още Тодоров.  По въпроса за евентуално обжалване в Конституционния съд Тодоров отбеляза, че изтичат мандатите на  една трета от съда - все бивши административни ръководители, които трябва да мислят за бъдещето си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5867 |27.04.2012 Трети ден депутатите нищят закона за конфискация . 14| 5846 |25.04.2012 Експерти: Трябва ни закон за службите . 195| 14554 |25.03.2012 Борисов подава оставка на правителството, не се ли приеме Закона за конфискация! . 5| 5054 |18.03.2012 Искат Плевнелиев да наложи вето на закона за хазарта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads