Реклама / Ads
2| 4844 |19.01.2019 НОВИНИ

Експерти: Задържаните за парични преводи са заплаха за националната ни сигурност

.
Димитър Гърдев и Мажд Алгафари.
Продължава разследването на мрежата за незаконни парични преводи, която бе огласена вчера със задържането на 43-ма души в седем града. Съдът трябва да прецени колко от задържаните чужденци ще останат в ареста. Експерти коментират, че разкритите действия без съмнение представляват заплаха за националната ни сигурност.
 

Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП проведоха мащабна операция, при която бяха задържани 43-ма души в редица градове на страната. Акция имаше в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. Задържаните са заподозрени в участие в схема за финансиране на терористични операции.

 

Разкритите действия без съмнение представляват заплаха за националната ни сигурност, коментираха по Нова телевизия експертите Мажд Алгафари и Димитър Гърдев.

 

„Това са едни пари, които никой не вижда и те не се използват само за тероризъм, а и за проституция, наркотици и всякакви други нелегални дейности”, заяви Алгафари.

 

Той изрази надежда, че прокуратурата ще успее да докаже вината на арестуваните, защото по принцип това не било никак лесно. „Фактът, че са намерени само 32 000 евро при обиските в рамките на спецакцията, не означава, че комисионните на посредниците не са били за милиони”, каза Алгафари. Според него у нас функционират още подобни престъпни мрежи.

 

Димитър Гърдев коментира, че срещу подобни схеми трябва да се действа безкомпромисно, защото в противен случай участниците в тях ще се множат.

 

„Трябва да се реагира на всяка една такава структура, тъй като това затруднява работата на всички подобни”, смята експертът по сигурност.

 

Той подчерта, че логистиката, с чиято организация се предполага, че са се занимавали задържаните, никак не е безобидна. „По този начин българи влизат в контакт с опасни хора и има риск от радикализация”, каза още Гърдев.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4480 |17.01.2019 Експерти: Изгубили сме 600 000 българи . 2| 4286 |14.01.2019 Парична гаранция за двама от задържаните за унищожаването на дюни . 2| 3891 |14.01.2019 Експерти: Когато токът се купува ”ден напред”, цената му скача . 3| 4430 |09.01.2019 Експерти: Цената на тока се вдига изкуствено, стоките поскъпват, става лошо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads