Реклама / Ads
3| 2958 |07.02.2022 НОВИНИ

Експравосъден министър: България има нужда от свое законодателство тип „Магнитски“

.
Иван Демерджиев Източник: БГНЕС
Европейският съюз усилено разработва свой собствен вариант на „Магнитски“, с който да се бори с корупцията в държавите от Съюза. В някои от държавите в ЕС има законодателство, сходно на това, което започнахме да разработваме, но в малко по-различен аспект. Редица държави са преценили, че нямат необходимост от подобно законодателство, но нашата има. Това обясни пред БНР бившият правосъден министър Иван Демерджиев.
 

Според него проблемът на България е в икономическите й  възможности да поеме удар, какъвто може да дойде по линия на прилагането на „Магнитски“: „Например една банка – много бързо могат да бъдат спрени международните й разплащания и на практика да се превърне в обикновено чейндж бюро за 24 часа“.

 

„Бяхме подготвили концепция за бъдещ закон, чиято цел не беше да се прилага законът „Магнитски“ на територията на България, а да се предпази държавата, най-вече държавните органи, предприятия, както и структуроопределящите предприятия, които са в специален нормативен списък и имат огромно значение за стабилността на държавата в икономически аспект – как те да се предпазят от действието на закона „Магнитски“. Защото макар той да няма пряко действие у нас, има екстериториално действие и много лесно това действие би могло да засегне тези структуроопределящи за нас органи и предприятия“, поясни ексминистърът на правосъдието.

 

По думите му правото на ЕС не забранява подобна уредба, с която държавата да предпази себе си, своите органи и структуроопределящи предприятия.

 

„Върховният административен съд се позовава на липсата на нормативна уредба в България“, уточни Демерджиев. Според него може да се очакват и други еднопосочни произнасяния на съда с вече постановеното.

 

Относно темата за т. нар. златни паспорти и инвестиционното гражданство Иван Демерджиев изтъкна, че българските служби активно участват в процедурата и ако се е случило руски и китайски агенти да са получили по спорен начин българско гражданство, то това би означавало, че службите не са си свършили работата.

 

Той припомни, че по времето на служебните правителства е била поискана „пълна проверка на всички лица, които са получили такова гражданство“, а тези лица са били от цял свят.

 

„Такова силно преобладаване на лица от една или друга държава не се наблюдаваше. Напротив – странно се наблюдаваше наличието на лица от всяка точка на света“, поясни Демерджиев.

 

От думите му стана ясно, че резултатите от проверката са дошли при предаването на властта в правосъдното министерство на Надежда Йорданова: „По памет, мисля, че имаше констатирани 7 или 8 случая със сериозни проблеми, по отношение на които тя пое ангажимент да ги придвижи към компетентните органи и институции“.

 

Според Иван Демерджиев ДПС дублира законодателно предложение на Министерството на правосъдието.

 

Бившият министър на правосъдието очаква Конституционният съд със своето решение, което ще обяви утре, да потвърди правомощията на правосъдния министър да иска предсрочното отстраняване на главния прокурор.

 

„Не бива да се смята, че това е панацея, която ще доведе автоматично до отстраняване на главния прокурор. Напротив – предстои процес, изключително сериозен, след произнасянето на КС“, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3133 |06.02.2022 Транспортният министър: Билетът в БДЖ ще скочи, ако подобрим качеството . 9| 16992 |06.02.2022 Енергиийният министър: Борисов и бивши министри преписват като ученици. Грешно. . 28| 5332 |06.02.2022 Надежда Нейнски: Поведението на България за кризата с Украйна е необяснимо . 1| 20010 |06.02.2022 Психиатричната помощ в България: Бивши сгради за ”бивши” хора - Част III

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads