Реклама / Ads
10| 8465 |23.01.2020 НОВИНИ

Елена Гунчева: За корупцията в Суринам и Ямайка и...България между тях

.
Елена Гунчева
Признавам, че не се сетих веднага къде е Суринам. За Ямайка знам, виждала съм я на картата. С какво тези държави привлякоха вниманието ми? Ами България е между тях по ниво на корупция в държавата.
 

След Суринам и преди Ямайка! Гордост! Чест и почитания! Гордеете ли се българи с правителството, което ви докара до Суринам и Ямайка? Защото, както многократно съм подчертавала, корупцията е там, където е властта. По самата си същност корупция няма как да има в частния сектор. Тя е там, където се упражняват държавнически правомощия, тоест, след като корупцията е на високо ниво в държавата, тя е на високо ниво сред управляващите държавата. Просто, кратко и ясно!





Че сме първи по ниво на корупцията в Европейския съюз, отдавна е срамен факт, който ни е натякван от чужди лидери и медии. И един от факторите, прогонващи не само чуждите инвеститори, но и българският бизнес от България. Заради корупцията пресъхват язовирите. Заради корупцията се изграждат пътища, опасни за живота. Заради корупцията се строи некачествено и скъпо. Заради корупцията обществените поръчки се печелят само от фирми, близки до властта. Заради корупцията държвата се разпада. Корупцията е като ръжда, обхванала цялата конструкция на държавата.

Не си правя илюзии, че в другите държави няма корупция. Има, естествено. Тя е стара колкото света. Но! Никой не позволява тя да разрушава държавата и системата. Естествено е, когато си до кацата с мед, да си вземеш един черпак. Но от това до това да влезеш целият в кацата и да не допускаш обществото да стигне до нея, има голяма разлика. То и да крадеш, акъл се иска! Защото когато върви общото, на никой гражданин няма да му досвиди управляващият да има някакви привилегии. Но когато има само привилегии, а държава боксува на празен ход и обществото страда, тогава оправдание няма!

 

Как ли е властта в Ямайка? Май Ямайка, освен с рома си, беше прочута като средище на пирати и разбойници. Но явно са си взели поука и поне по корупция са след България – една държава-членка на Европейския съюз!





Дали ГМР скоро е ходил на обмяна на опит до Суринам? Не му отричам, че целият му период във властта е посветен на нови и нови начини да разрушава държавата и да усвоява всичко, което има за усвояване. Много се старае!

 

Ами това е! Да живее братски Суринам! Да живее Ямайка! Да четат новините от България и да се учат, та да не изостават така в класацията!

 

Елена Гунчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4355 |23.01.2020 България пак е определена за най-корумпираната държава в ЕС . 4| 4881 |21.01.2020 Комисар Рейндерс към Елена Йончева: Борбата срещу корупцията става сред основните приоритети на Европейския съюз . 0| 4253 |20.01.2020 Петър Витанов: Зелената сделка на ЕС крие много сериозни рискове за българската и европейската индустрия . 4| 4753 |28.12.2019 Елена Йончева: Помогнете ни, госпожо фон дер Лайен!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads