Реклама / Ads
12| 4646 |07.03.2016 НОВИНИ

Елена Йончева: Ако Сирия се раздели, Европа, Русия и Китай ще пострадат

.
Елена Йончева
Ако се създаде буферна зона в Сирия, това ще раздели държавата и ще се превърне в постоянен лагер за различни екстремистки групировки, които ще могат шантажират цяла Европа и дори Китай. Това обяви в предаването „Лице в лице” журналистката Елена Йончева.
 

Тя уточни, че в Китай има голяма мюсюлманска общност и техни отряди се бият в Сирия, като влизат през Турция. По думите й от разделението на Сирия е заплашена и Русия.

 

Според журналистката няма как да бъде спрян бежанският поток, но може да бъде намален чрез мерки в Близкия Изток, а България засега я спасява фактът, че мигрантите не искат да остават у нас. Тя даде пример с Македания, където от хиляди преминали мигранти само 70 са поискали убежище, защото са объркали дакларациите.

„Държавата трябва да положи по-конкретни усилия. Била съм на българо-турската граница преди две години – „Гранична полиция” дава всичко от себе си да прекрати трафика. Стана ясно обаче, че сигнално-охранителните камери - не. Те са много важни. Няма технически проблеми – „Гранична полиция” не може да плати електричеството за тях”, коментира Йончева.

 

Журналистката смята, че няма как да затворим цялата си граница, защото трябва да разположим войската на 20-30 метра на цялата бразда.

По думите й на Турция не са й важни милиардите от Еврапа за бежанците, а тя иска т. нар. буферна зона, която вече наричат „град за бежанци”. Йончева припомни, че турският президент Реджеп Ердоган наскоро заплаши да изпрати бежанците с автобуси към България и Гърция, ако не се създаде такава зона.

Според Йончева Европа най-вероятно ще премахне визите за турските граждани, защото в момента е изнудвана от Турция. Тя напомни, че в началото германският канцлер Ангела Меркел е била категорично против буферна зона, но след последното си посещение в Турция промени мнението си.

 

Елена Йончева смята, че Меркел е променила позицията си за отворени врати към бежанците заради силно емоционалната реакция, каквато има в цяла Европа. В същото време големи германски концерни са обявили, че бежанския поток е шанс за иикономически растеж за Германия, както се е случило благодарение на гастарбайтерите през 50-те години на минали век.

 

Тя е категорична обаче, че за България голям баженски поток няма да е нещо положително, защото нямаме административен капацитет да се справим с него и нямаме опит за интеграция на голяма маса от бежанци.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5337 |06.03.2016 Журналистът Борис Анзов обиколил Сирия с пръчка, вместо микрофон . 21| 5368 |01.03.2016 Руски войник спасил журналиста Борис Анзов в Сирия . 0| 4314 |01.03.2016 Журналисти ранени при обстрел в Сирия, сред тях и българин . 16| 5627 |27.02.2016 Сблъсъци и експлозии в Сирия вместо примирие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads