Реклама / Ads
8| 2932 |19.04.2023 НОВИНИ

Елена Йончева: Брюксел ще допусне ли Черноморският регион да стане военна зона

.
Елена Йончева: Брюксел ще допусне ли Черноморският регион да стане военна зона
„Европейският съюз беше мечта на поколения - една общност, която ни гарантира мир, свобода, просперитет. Днес обаче позволихме да се настани съмнението. Съмнението - дали Брюксел се бори за интересите на европейските граждани.“ Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.
 

 „Придържане към политиката на стратегическа автономия, създаване на независим съюз е пътят към мира. Милитаризация на част от нашия континент е пътят към разрухата. Той води към ескалация и бъдещи конфликти.

 

Днес нашите американски партньори разглеждат два законопроекта, в които предлагат нова стратегия за Черноморския регион. Предвижда се установяване на постоянно военно присъствие в Черно море.

 

 Поставя се под съмнение валидността на конвенцията от Монтрьо, която ограничава военното присъствие на страни извън региона.

 

И днес не чуваме каква е позицията на Брюксел. Има ли въобще позиция, стратегия....

 

Ще допусне ли Черноморският регион да стане военна зона и така да превърне целия Европейски съюз във военновременна територия.“

 

 През март в Сената на САЩ и в Камарата на представителите бяха внесени два законопроекта, които се отнасят до сигурността на Черно море и региона. Една от целите им е да се установи постоянно военно присъствие на източния фланг на НАТО и регулярно военноморско присъствие в Черно море. САЩ определят региона като „арена на руска агресия“ като считат за заплаха за националната сигурност на Съединените щати достъпа на Русия до Средиземно море през Черно море.

 

Вносителите на проектите подчертават, че крайбрежните държави в Черно море са от решаващо значение за противодействие на агресията от страна на Русия. Затова е предложено и задълбочаване на икономическите връзки, укрепване на енергийната сигурност, подкрепа на усилията за демократичната им устойчивост, включително борбата с корупцията, и засилване на помощта за сигурност.


.

Конвенцията от Монтрьо (1936 г.) не позволява присъствие в Черно море на военни кораби на държави, които нямат пристанища в него. Като се позова на договора, малко след началото на войната в Украйна, Турция затвори проливите за военни кораби на държави извън региона.

 

Само преди няколко дни френският президент Еманюел Макрон заяви, че големият риск, пред който е изправена Европа е тя да бъде въвлечена в кризи, които не са нейни и това да й попречи да изгради своята стратегическа автономия. Изказването му беше разчетено като призив за по-голяма самостоятелност на Брюксел от САЩ, особено след като той каза, че „Европа трябва да устои на натиска да следва САЩ“.

 

До този момент няма коментар от страна на Брюксел за законопроектите на САЩ за Черно море. 

 

 За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2900 |18.04.2023 ЕП одобри ключовият план на Брюксел за въглеродните емисии . 6| 2580 |18.04.2023 Фон дер Лайен: Отидох в Китай, за да кажа много ясно това, което говорим в Брюксел и в Страсбург . 1| 3011 |18.04.2023 Законът AI: Брюксел погва ChatGTP и изкуственият интелект . 10| 3139 |16.04.2023 Брюксел определи като “неприемливо” решението на Унгария и Полша за украинското зърно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads