Реклама / Ads
6| 2592 |18.04.2023 НОВИНИ

Фон дер Лайен: Отидох в Китай, за да кажа много ясно това, което говорим в Брюксел и в Страсбург

.
Източник: личен архив
"Отидох в Китай, за да кажа много ясно това, което говорим в Брюксел и в Страсбург". Това каза председателката на Европейския парламент Урсула фон дер Лайен пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург на дебат, посветен на отношенията между Китай и ЕС:
 

"Това, което искаме е Китай да зачита равнопоставените отношения, когато става дума за достъпа на наши фирми до китайския пазар, да спазва прозрачността за субсидиите, както и интелектуалната собственост. Освен това знаем, че има области, в които инвестициите и търговията представляват риск за нашата икономическа и национална сигурност, особено в рамките на откритата симбиоза на Китай между неговия военен и търговски сектор".

 

Фон дер Лайен изрази солидарност със санкционираните евродепутати, на които Китай наложи санкции. Сред тях е и Илхан Кючюк от "Обнови Европа":

 

"Искам да изразя солидарността си с тези членове на Европейския парламент, които бяха несправедливо санкционирани от китайската комунистическа партия, само защото изрекоха на глас нарушенията на човешките права.

 

И това е симптом, че Китай не е обърнал страницата към епохата на реформи и откритост, а преминава към нова ера на сигурност и контрол.  Чух това в Пекин от много европейски фирми, които наблюдаваха от първа ръка този завой към сигурността, който е далеч от логиката на отворения пазар и свободната търговия".

 

Кючюк, както и колегите му Райнхард Бутикофер, Майкъл Галер, Рафаел Глюксман и Мириам Лексман попаднаха под санкциите на Китай с мотива, че "сериозно увреждат суверенитета и интересите му и злонамерено разпространяват лъжи и дезинформация".

 

На тях и техните семейства е забранено да влизат в континенталната част на Китай, Хонконг и Макао. Кючюк е един от защитниците на уйгурите, които са затворени в лагери в Синцзян. Преди две години той беше сред инициаторите Илхам Тохти да получи наградата "Сахаров" на Европарламента. Тохти е уйгурски правозащитник, който беше арестуван и осъден на доживотен затвор в Китай.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3231 |21.03.2023 Путин и Си обсъдили “мирния план” на Китай, но Кремъл не казва повече . 1| 2862 |08.03.2023 Урсула фон дер Лайен: Канада обучава украински военни от 2014 г. . 15| 3183 |04.03.2023 Урсула Фон дер Лайен: Русия трябва да плати за своята агресия . 11| 3381 |02.03.2023 САЩ мисли за санкции срещу Китай, ако Пекин даде дронове на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads