Реклама / Ads
4| 3208 |21.03.2023 НОВИНИ

Путин и Си обсъдили “мирния план” на Китай, но Кремъл не казва повече

.
И досега не е съвсем ясно за какво точно си говорят китайския президент Си Дзинпин и руския му колега Владимир Путин в Москва.
 

Лидерът на Китай е на тридневна визита, но официалните държавни медии на двете държави мълчат за конкретиката. Оскъдна е и информацията в международния печат. От Кремъл вдигнаха завесата около срещата между Путин и Си и заявиха, че двамата все пак са обсъдили “мирния план” на Китай, който в 12 стъпки цели да разреши конфликта между Русия и Украйна. Какво точно са си казали Си и Путин - не знаем. 

 

Като "задълбочен обмен на мнения" описа разговорите между Путин и Си Кремъл. Говорителят на Руската федерация Дмитрий Песков  витиевато посочи, че планът на Китай за мир в Украйна е бил обект на дискусии, но не даде подробности. Китайският документ излага някои общи принципи, но не съдържа подробен план за това как да се сложи край на войната, която продължава вече повече от година. 

 

От своя страна китайските медии също са оскъдни откъм информацията за разговорите между Си и Путин. Посещението на Си се представя едновременно като мирна мисия и план за отношенията между световните суперсили. Global Times каза, че срещата на двамата лидери е "положителна демонстрация" за това как големите нации могат да съжителстват мирно. 

 

Според държавната информационна агенция н Китай Xinhua двамата лидери са си обещали да задълбочат допълнително двустранното практическо сътрудничество.


Агенцията отделя внимание и на въпроса с прекратяването на военния конфликт в Украйна. Според Xinhua Путин казал, че "Русия цени Китай заради последователното отстояване на безпристрастна, обективна и балансирана позиция и защита на честността и справедливостта по важни международни въпроси". От статията става ясно, че Москва е "отворена за мирни преговори" с конструктивната роля на Китай.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4027 |21.03.2023 ”Гардиън” и ”Дейли мейл” за разговорите Путин-Дзинпин . 2| 3234 |21.03.2023 Eксперти: Целта на Дзинпин е Русия да не загуби войната, а Путин да не загуби властта . 27| 4327 |21.03.2023 ”Блумбърг”: Унгария блокира декларация на ЕС за заповедта за арест на Путин . 8| 3376 |20.03.2023 Олег Николенко: Украйна очаква от китайския президент да повлияе на Путин за край на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads