Реклама / Ads
1| 2880 |18.04.2023 НОВИНИ

ЕП одобри ключовият план на Брюксел за въглеродните емисии

.
Европейският парламент даде окончателната си благословия за ключовите законодателни актове, които ще формират гръбнака на водещия пакет европейски политики в областта на климата. Това е още една стъпка по-близо до превръщането им в закон. С промените се очаква да се увеличат разходите за замъркяване в Европа през следващите години и да се намялат въглеродните емисии по-бързо, предават от "Ройтерс" и "Политико".
 

Всичко се случва след продължили две години напрегнати преговори между ЕП, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия. Те завършиха миналата година с компромисно споразумение по въпроса с плановете за преразглеждане на въглеродния пазар на блока, въвеждане на въглероден данък и създаване на социален климатичен фонд за компенсиране на уязвимите потребители.


Преразглеждането на въглеродния пазар на ЕС, известен като Системата за търговия с емисии, включва пълно интегриране на авиацията в механизма и разширяването му, за да обхване емисиите от корабоплаването. Освен това целта е производителите на електроенергия и силните замърсители да бъдат принудени да ограничат замърсяването си с 62% до 2030 г.


Сделката също така установява паралелен въглероден пазар, който да покрие изкопаемите горива, използвани за захранване на автомобили и отопление на сгради от 2027 г. - изключително спорен въпрос на фона на опасенията, че политиката ще има непропорционален ефект върху уязвимите домакинства, потенциално предизвиквайки политическа реакция.


За да избегнат подобен сценарий, законодателите също подкрепиха Фонд за социален климат на стойност 86,7 милиарда евро, за да помогнат на правителствата да смекчат удара от по-високите цени за уязвимите потребители. Фондът ще бъде предоставен от 2026 г. Сделката също така поставя ЕС на път да установи първия в света въглероден граничен данък, известен като Механизма за коригиране на въглеродните граници, в опит да се избегне подбиване на компаниите в ЕС от режими с по-малко строги зелени политики.


Парламентът одобри промените с 413 гласа "за", 167 "против" и 57 "въздържал се". След като мине през Европейския парламент, предложението трябва да бъде официално ратифицирано от Съвета на ЕСы преди да влезе в сила. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5810 |17.04.2023 Изследователи потвърдиха съществуването на трета протопланета . 0| 2608 |14.04.2023 ПСС предупреждава за опасност от лавини в планините . 1| 2598 |13.04.2023 ЕС одобри помощ в размер на 1 млрд. евро за боеприпаси за Украйна . 9| 3314 |13.04.2023 Борисов между “Аз говоря, когато всичко е договорено” и “Има и друг план..."

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads