Реклама / Ads
12| 5407 |12.10.2020 НОВИНИ

Вера Йоурова: Лошите практики по отношение на медиите са коктейл, който не става за пиене

.
Вера Йоурова
Правосъдието, борбата с корупцията, баланса между властите и медийната свобода, описани в докладите на Еврокомисията за върховенството на закона, са тясно свързани и за тях трябва да се води дебат. Най-малкото, защото лошите практики се сливат в коктейл, който е вреден за пиене.
 

Думите са на заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по ценностите Вера Йоурова пред Международната конференция за свободата на медиите в България. Тя поздрави участниците онлайн, защото е възпрепятствана да присъства лично.

 

Инициатор на проявата е евродепутатът от БСП и групата на социалистите и демократите Елена Йончева. Темите на форума, който се организира съвместно с брюкселското издание Euroactiv се проведе в София с два основни акцента:  "Как може да помогне Европейският съюз" и "Чува ли ни Европа".

 

Нанася се удар върху цялата българска журналистика. Това беше показано в приетата резолюция на ЕП и в доклада на ЕК. Това каза евродепутатът от БСП Елена Йончева на среща-дискусия за свободата на словото с български и европейски журналисти.

 

Това е тежка, почти невъзможна битка. Изпитвам болка, че колкото и думи да казваме, не можем да помогнем на колегите си. Но ние вече не се страхуваме да казваме нещата.  Но ние не можем сами да си помогнем. Затова очакваме Брюксел да ни съдейства с конкретни решения.

 

Това е битка, която трябва да водим ежедневно. Поставяме едно начало на тази дискусия и се надявам да я продължим с още по-голяма конкретика.

По време на онлайн срещата български и европейски журналисти споделиха за основните проблеми при обективното отразяване на събитията.  

 

Журналистът Георги Готев от Брюксел се включи на финала: „Дойде времето на свободна Европа в България. Радвам се, че поставихме  въпроса за свободата на медиите и работата тепърва започва“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5907 |12.10.2020 Откриха мъжа, блъснал атлетката Оливера Йевтич на маратона . 33| 6077 |05.10.2020 Еврокомисар Йоурова: Комисията подкрепя мирните демонстрации, ще запазим механизма за мониторинг за България . 11| 5878 |30.09.2020 Вера Йоурова, ЕК: Пораснах в авторитарен режим. Знам какво е да няма върховенство на закона . 12| 5667 |29.09.2020 Вера Йоурова няма да подава оставка заради писмото на Орбан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads