Реклама / Ads
2| 4004 |09.12.2021 НОВИНИ

Елена Йончева пред Давид Сасоли: Тези, които убиха медиите в България, сега спекулират с медийната свобода – Брюксел не трябва да го допуска

.
Елена Йончева
Свободата на медиите е върховна ценност на ЕС и всяка спекулация с нея е абсолютно неприемлива. В България независимостта на медиите беше напълно унищожена. Предишното управление заплашваше и притискаше журналисти, принуждаваше ги да напускат работата си, затваряше цели телевизии, дори уволни карикатурист. И в продължение на 10 години Брюксел беше мълчалив. Как е възможно?!
 

Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на интерпарламентарната конференция, организирана от европейската Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) за върховенството на закона в ЕС. В днешния форум се включи председателят на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли, както и комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс. Освен Елена Йончева, в дебатите не участва нито един друг български представител, въпреки че само преди ден в Народното събрание се обсъждаше свободата на медиите. 

 

Превратното й тълкуване от страна на ГЕРБ е недопустимо, коментира допълнително в Брюксел Елена Йончева. Според нея се наблюдава един много странен парадокс - онези, които години наред системно унищожаваха свободното слово в българските медии, днес претендират да бъдат най-големите защитници на журналистиката. ЕС обаче вече има достатъчно сериозни наблюдения над ситуацията в България и този път няма да бъде подведен толкова лесно, според Елена Йончева. 

 

Пред депутатите от ЕП и от националните парламенти на държавите членки тя напомни, че българските медии на практика са извън ЕС, поставени на 112-то място по свобода – най-ниската позиция в съюза. Редно е политиците, които доведоха България до това унизително място, да замълчат, коментира Елена Йончева. Тя очаква с новия механизъм за върховенството на закона да се намери начин в бъдеще да не се допускат подобни проблеми. Още повече, че България се намира в ключов момент - предстои да се сформира редовно правителство, което би трябвало да укрепи свободата на медиите. В тази област то може да разчита и на новото европейско законодателство за медийното регулиране, което ще бъде представено през 2022 г. 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3318 |09.12.2021 Лекари от ”Александровска” пред гладна стачка . 11| 4487 |08.12.2021 Ген. Атанасов: Ще поставим пред партньорите въпроса за смяната на шефовете на спецслужби . 8| 3300 |07.12.2021 Кирил Петков: Партиите все още не са ни подали предложенията си за министри . 1| 4388 |07.12.2021 Иван Демерджиев: Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads