Реклама / Ads

 

16| 5400 |26.05.2021 НОВИНИ

Елена Йончева: Завеждаме дело срещу Еврокомисията, ако до 1 юни не започне да обвързва финансирането с върховенството на закона

.
Елена Йончева
Настояваме Европейската комисия да предприеме първите стъпки от механизма за обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона и незабавно да информира Европейския парламент (ЕП).

Ако до 1 юни това не се случи, няма да имаме друг избор, освен да предприемем съдебни действия срещу Европейската комисия, както предупредихме в резолюция от 25 март. Това се казва в изявление на евродепутати от всички основни групи. Единственият представител от България сред инициаторите на декларацията, е Елена Йончева, член на групата на социалистите и демократите.

 

Сред останалите евродепутати, които настояват за незабавно приложение на Регламента за обвързване на финансовите средства на ЕС със състоянието на върховенството на закона в отделните държави членки, са вицепрезидентът на ЕП и доскорошен министър на правосъдието на Германия Катарина Барли, председателят на мониторинговата група за демокрация Софи и`нт Велд, съпредседателят на Антикорупционната група на ЕП Даниел Фройнд и др. 

 

Евродепутатите отбелязват, че до този момент Европейската комисия дори не е изпратила писмена нотификация до нито една държава членка за въвеждането на новия механизъм. Той влезе в сила в началото на 2021 г. и предвижда възможността правителства на държави членки да не получават европейско финансиране, ако застрашават върховенството на закона и с това финансовите интереси на ЕС. В изявлението механизмът е определен като един от крайъгълните камъни на бюджета на ЕС, както и на плана за възстановяване „Следващо поколение ЕС“. 

 

Съдът на ЕС установи сериозни пропуски в спазването на върховенството на закона в редица държави членки, особено забележимо в Полша и Унгария, припомнят евродепутатите. Те отбелязват и констатациите в доклада на самата Европейска комисия по темата през 2020 г., както и докладите на ОЛАФ, в които се твърди, че защитата на бюджета на ЕС е под риск.

 

Европейската комисия няма никакви основателни извинения да забавя действието на механизма за обвързване. Ефективното му прилагане не може също така да зависи от предварителното приемане на някакви „указания“ от страна на Европейската комисия, твърдят Елена Йончева и нейните колеги в общото си изявление. 

Отговорността за нарушаването на върховенството на закона, прекрачването на разделението на властите, преследването на журналисти и ограничаването на медийната свобода трябва да се носи от политиците. Целта на механизма не е да се накажат гражданите на ЕС, а да има ефективен превантивен инструмент, който да не позволява държавите членки да се отклоняват от основните ценности на демокрацията.

 

Там, където това се е случило, последствията могат да са сериозни, коментира Елена Йончева.  По нейна инициатива през октомври 2020 г. Европейският парламент прие безпрецедентна резолюция за ситуацията в България. С нея беше изразено дълбоко съжаление, че демокрацията в страната се влошава и наред с другите тежки констатации, се настояваше за контрол при усвояването на европейските средства. 

Европейският парламент може да предприеме съдебна процедура за бездействие на Европейската комисия пред Съда на ЕС, съгласно Договора за функциониране на ЕС. Темата ще бъде обсъждана по време на следващата пленарна сесия на Европейския парламент от 7 до 11 юни.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 2659 |22.05.2021 България попадна в “зелената зона” на Румъния. Пада COVID блокадата . 20| 5966 |22.05.2021 Елена Йончева: ”БойкоГейт“ вече е европейски проблем . 5| 2472 |21.05.2021 Почитаме равноапостолите Константин и Елена . 8| 3200 |19.05.2021 Елена Гунчева: За първи път виждаме реална борба с престъпността на ”белите якички”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ