Реклама / Ads
6| 3875 |25.02.2023 НОВИНИ

Еманюел Метр: Новият СТАРТ не е мъртъв, но е в изкуствена кома

.
Източник: личен архив
"Новият СТАРТ не е мъртъв, но е в изкуствена кома, защото такива договори действат, когато има политическа воля, а такава вече очевидно не е останала". Това каза пред БНР Еманюел Метр от парижката Фондация за стратегически изследвания.
 

"На мен ми изглежда като че искат да си оставят врата за връщане към спазване на договора, а не да го убият рязко. И честно казано ми е трудно да приема логиката им. Дават да се разбере, че смятат договора за по-изгоден за Съединените щати. Но по същия начин, ако сте във Вашингтон, ще сте на мнението, че Новият СТАРТ е безупречен, а може би дори облагодетелства малко повече Москва.

 

Затова имам чувството, че Путин иска да подложи на натиск Съединените щати – да покаже, че той е в позицията да решава дали договорът ще оцелее или не. Но дали ще продължи да се придържа към договорните ограничения, както твърди – не можем да знаем на този етап."

 

"Нека не забравяме, че никой няма интерес от подновяване на ядрената надпревара. Различни са очакванията кой би изостанал и кой би излязъл с едни гърди напред в краткосрочен план. Путин по политически причини – в името на националния престиж на Русия – обича да се хвали, че тя води в модернизацията. Да, американците започнаха по-късно, но това беше защото техните системи не бяха толкова архаични като руските", каза Еманюел Метр.

 

В интерес на истината в краткосрочен план Русия би имала предимство по отношение на една или две оръжейни системи. Но няма никакво съмнение, че в средносрочен план Америка би наваксала без проблеми. Не на последно място, защото там преобладаващата нагласа, особено сред републиканците, е срещу ограничаването на контрола над въоръжаването. Те изтъкват като аргумент факта, че за разлика от Студената война, сега насреща е не само Русия, но и Китай като трети голям играч.", допълни тя.

 

" Руското решение за Новия СТАРТ няма пряко отношение към евентуална употреба на ядрено оръжие. Тя е въпрос на стратегия. Но определено се вписва в ескалиращата руска ядрена реторика. Това обаче няма пряко отношение към конфликта в Украйна.

 

Честно казано, не бих се наела да разшифровам сметките, които си правят руснаците и какво мислят, че могат да постигнат с това. Не съм сигурна дали Съединените щати биха склонили да правят някакви отстъпки в името на оцеляването на този договор. В администрацията на Байдън очевидно има известно разочарование, но това не се отнася за Америка по принцип, каза Метр".

 

"За съжаление китайското ръководство твърдо отказва да участва в подобни дискусии – нито за обвързващи мерки, нито просто за стъпки към някакви гаранции за избягване на ядрен конфликт. Очевидно наближава времето, когато те ще придобият статут на големи играчи, но не смятам, че в краткосрочен план биха се ангажирали с останалите за каквито и било ограничения върху арсенала си.", подчерта Еманюел Метр.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3100 |23.02.2023 Новият шеф на ”Ел Би Булгарикум”: Предстои да се види какво е финансовото състояние на дружеството . 0| 3062 |23.02.2023 Байдън определи като грешка руското оттегляне от Нов СТАРТ . 0| 3098 |20.02.2023 На 28 февруари стартира делото срещу побоя над Християн Пендиков . 0| 3103 |15.02.2023 Електрохолд продажби стартира кампания „23 киловатчаса подарък“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads