Реклама / Ads
7| 2922 |13.06.2023 НОВИНИ

Емануил Йорданов: Престижът на съдебната власт е уронен, откакто Гешев се е появил в публичното пространство

.
Емануил Йорданов Източник: БГНЕС
”Уронване на престижа на съдебната власт имаме от момента, в който Гешев се е появил в публичното пространство.”
 

Това заяви пред БНР адвокатът и бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

 

Коментарът му идва на фона на отстраняването на главния прокурор от Висшия съдебен съвет заради уронване на престижа на съдебната власт чрез израза "политически боклук".

 

"Този израз е капката, която преля кофата на търпението", отбеляза юристът.

 

Йорданов изрази мнение, че държавният глава Румен Радев би трябвало да подпише указа за отстраняването на Гешев в кратки срокове.

 

"Ако президентът забави много нещата, това ще увреди неговия престиж", подчерта той.

 

Във връзка с тезата за нарушеното право на защита заради отсъствието на главния прокурор от процедурата по отстраняването му от поста Емануил Йорданов наблегна на това, че "ако Гешев е решил да ходи в европейските институции да клепа Бойко Борисов, това е негов избор". Той сподели, че всеки от заместниците му би могъл да отиде вместо него в Страсбург.

 

"Не мисля, че изтеклият мандат има някакво значение при наличието на решение на КС за Инспектората на ВСС, който е с още по-отдавна изтекъл мандат", уточни той относно оспорването от страна на главния прокурор на легитимността на органа, който гласува за отстраняването му.

 

Решенията на Конституционния съд имат действие само занапред, категоричен бе Йорданов относно друго от исканията на Иван Гешев – съдът да се произнесе за противоконституционност на променените текстове в закона, с които бе свалено мнозинството за отстраняване на главния прокурор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3539 |09.06.2023 А. Василев към Т. Йорданов: Не ви давам идеи как да пишете песни, вие не ми давайте как да пиша бюджет . 6| 2875 |09.06.2023 Асен Василев скочи на Тошко Йорданов: Не ви давам идеи как да пишете песни, вие не ми давайте как да пиша бюджет . 0| 3275 |02.06.2023 Емануил Йорданов: Петьо Еврото е изпълнявал поръчки и може да стане курбан . 8| 5279 |01.06.2023 Йорданов: Радеви са в нарцистично умопомрачение от изкушението да се преживяват като монархична двойка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads