Реклама / Ads
0| 2461 |21.02.2024 НОВИНИ

Емил Георгиев: Когато призваното правосъдие бездейства, тогава пипалата си бавно разгръща паралелното правосъдие

.
Адвокат Емил Георгиев Източник: Стопкадър: bTV
"Когато призваното правосъдие бездейства, тогава пипалата си бавно разгръща паралелното правосъдие." Това заяви адвокат Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки" в предаването „Лице в лице“ по bTV.
 

"Оказва се, че това паралелно правосъдие или дълбоко правосъдие си съществува. Многократно сме алармирали обществото, че такъв социален феномен съществува, но до момента не бяха предприети никакви действия. Този смрадлив чорап на паралелното правосъдие трябва да бъде разплетен докрай. Ако това не се случи, хората ще останат с убеждението, че нищо няма да се промени", смята юристът.





"Когато излезе разследването на "Осемте джуджета", тогавашният действащ главен прокурор каза - "Не исках да си го причинявам". Върхът на пирамидата не иска да си го причини. Тогава опираме до въпроса кой иска да окаже институционален натиск? Създава се едно впечатление в обществото, че нещата се прикриват. По отношение на "Осемте джуджета" - има изчерпателни прессъобщения на сайта на прокуратурата. Но там има прави впечатление един червен конец - как се е движило разследването, за да могат някои хора да си затворят очите", допълни той.

 

По думите му множество прокурори са били произведени в съдии без да имат необходимия стаж, но те са били удобни и са били готови да слушат.





"Ние имахме над 11 г. специализирано наказателно правосъдие. Къде са резултатите от цялото това нещо? Оказва се, че органите, които е трябвало да разплитат чорапите, са заставали в позиции да осъществяват институционален чадър над някои хора", аламира Георгиев.


Относно заплахите към съдия Цариградска, адвокатът изрази мнение, че чувството за ненаказуемост кара някои хора да бъдат толкова смели, че да отправят директни заплахи към магистрат.





"Крайно време е това да приключи", категоричен бе правозащитникът.

 

Относно комисията за Нотариуса, Георгиев изрази надежда, че тя ще може да се занимае с публичното осветляване на факти и допълнителни данни.

 

"Също така трябва да сезират компетентните органи. В крайна сметка, всичко опира до прокуратурата. Ако няма прокурор, няма съд, няма затвор. Винаги нещата опират до прокурора. Ако той се запъне, нещата няма да се случат. Имаме нужда от смели политически лидери, които да довършат реформата и да я претворят в реални законодателни изменения. Имаме нужда от сърцати прокурори, които да отмият срама от прокуратурата. Защото тя беше опозорена дълги години", смята той.





Емил Георгиев е в работната група, която трябва да изработи промените в Закона за съдебната власт. Запитан дали се очаква някакво положително развитие за българското правосъдие, той каза следното:

 

"Ще видим дали ще бъде спазен срокът. Вече сме почти на финала. На днешното заседание гледахме устройството на прокуратурата и правомощията на главния прокурор. Има едни желания да се запази по някакъв начин статуквото и правомощията на главния прокурор. Вижда се, че някои хора защитават тази идея. Ние от "Правосъдие за всеки" доста откровено атакувахме някои постулати от заложените текстове. Очаквам да има преработване на съответните текстове", подчерта специалистът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2462 |21.02.2024 Британското разузнаване: Русия ускорява атаките си по оста Роботине в Запорожка област . 2| 2410 |21.02.2024 Столтенберг: Русия е готова да пожертва много войници само за незначителни териториални придобивки . 2| 2348 |21.02.2024 Закопчаха мъж, набирал момичета с цел сексуална експлоатация в Русе . 4| 4073 |21.02.2024 Проф. Йоаким Каламарис: Ако не бяхме ние и съдия Цариградска, едва ли щяхме да говорим за конкретни имена, свързани с Нотариуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads