Реклама / Ads
5| 5469 |09.12.2022 НОВИНИ

Емил Соколов пред Фрог: Най-логичното за Божанков е да иска раздяла с това постоянно обръщане на палачинката

.
Изключването на Явор Божанков от БСП не е изненада. Чисто в дългосрочен план, това няма как да не навреди на БСП. Нинова не спира да прави грешки от началото на този парламент. Най-логичното нещо за Божанков е да иска да се раздели с това постоянно обръщане на палачинката. 
 

Това заяви пред ФрогНюз политическият анализатор Емил Соколов. 


Ето и цялото интервю:

Господин Соколов, изненада ли бе изключването на Явор Божанков от групата на БСП? 


По отношение на начина, по който Корнелия Нинова управлява партията си - не, не е нещо много изненадващо. Тя с годините изключи доста знакови лица, с други се скара. С трети продължава да води вътрешни борби за надмощие. 


Изненадващо по-скоро беше, че Явор Божанков бе един от най-доверените й хора и един от най-големите активи на партията - млад, образован, харесваше се от доста хора. Определено беше депутат, който проявява доста смелост, включително и днес по темата с войната в Украйна. 


Чисто в дългосрочен план, това няма как да не навреди на БСП. Като тръгнем от хартиената бюлетина… Нинова не спира да прави грешки от началото на този парламент, но вече се събраха доста кампании, в които прави грешка след грешка, резултатът на БСП продължава да пада и на едни предсрочни избори, това ще се види още повече. 

Явор Божанков е млад политик и мнозина вече посочват, че политическата му кариера е едва в началото си. Въпросът е - усеща ли Божанков от известно време, че корабът БСП потъва и той го напуска със скок, който на евентуални следващи избори може да го причисли към друга партия? 


Със сигурност може и не виждам проблем в това. От самото начало той заявява, че е от гражданската квота. Друг е въпросът, че у нас гражданската квота е нещо странно. По отношение на няколко ключови гласувания - и за връщането на хартиената бюлетина, и за Украйна, и за съдебната реформа госпожа Нинова доста често си променя мнението и започва да защитава позиции, които от години е хулила. 


В този смисъл най-логичното нещо за Божанков е да иска да се раздели с това постоянно обръщане на палачинката. Той не напусна БСП, беше изгонен - другата грешка на Нинова. По този начин тя го превърна в герой и то с право, защото в лицето й каза, че не е съгласен с партийната й линия. По нейната реакция се разбира, че тя не търпи никаква опозиция. 

Възможно ли е това да е сценка, предвид това, че Божанков бе един от най-близките и доверени на Нинова в БСП? 


Не бих казал. Всичко е възможно, но според мен самият Божанков е видял, че курсът, който е поела Нинова, ще завърши катастрофално. Тя от доста време го е поела. Този отчаян опит да се върне хартиената бюлетина и да се случи някакъв Ренесанс в БСП е една утопия, която е само в главата на Нинова и няколко души около нея. БСП губи гласове и позиции, защото няма какво да предложи. Изглежда като антика от Прехода. Няма нищо модерно и ляво в БСП, напротив - Нинова се опитва да играе баланс като социален консерватизъм, да навлезе в полето на “Възраждане”, да запази отношения с Русия. Това е смесица от идеи, в които липсва цялостна идеология. 

 

БСП е в безпътица и това е ясно за всички. Като нищо господин Божанков е пожелал да потърси начин да излезе от този капан, без да изглежда, че предава партията, а обратното. Няма лошо. 

Възможно ли е да видим Божанков в новия ляв проект с Татяна Дончева, Първанов и Манолова или това е точно обратното, защото това са стари политически лица? 


Няма бъдеще този проект. Той не е нов. Когато сложим Татяна Дончева, Мая Манолова и Георги Първанов, няма как да сложим епитета “нов”. Това е всичко друго, но не и ново. Божанков може да се оглежда за друга партия, да помисли за свой проект. Има варианти. Но да се събира със стари отлюспени лица от БСП няма смисъл и той само може да загуби от асоциация с тези личности. 

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6266 |09.12.2022 Явор Божанков: Русия е агресор. България е изправена пред цивилизационен избор . 1| 3068 |09.12.2022 Образователнтото министрество предлага нови девет защитени специалности . 3| 3692 |09.12.2022 Язък за връщането на хартията! Мнозинството предпочита машинен вот, твърдят от “Галъп” . 2| 2972 |09.12.2022 Букурещ привика австрийския посланик. Емил Хурезяну ще даде обяснения защо Румъния беше отхвърлена за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads